Što trebate znati o filmskim mačevima?

Na 09 Kolovoz 2018.

Mačevi iz filmova, ali i iz video igara oduvijek su bili na meti kolekcionara. Zamislite samo atraktivne primjerke iz Hobitta, Gospodara prstenova, Posljednjeg samuraja, pa sve do svjetlosnih mačeva Ratova zvijezda … tko ih ne bi želio imati.

Oni nas uče na jedan drugačiji, ali zabavan način, događajima iz povijesti i vrlo lako možemo naučiti o grčkim i rimskom ratovima, srednjovjekovnim križarskim pohodima, napadima Vikinga, bez da napamet bubamo lekcije iz povijesti.

Također, možemo lakše zamisliti fantasy svjetove vilenjaka, patuljaka, čarobnjaka, vještica i demona i uživati u njihovim avanturama.

Oh da, fantasy i filmski mačevi uistinu vam mogu zaluditi mašu.

Sakupljanje fantasy i filmskih mačeva značilo bi izgraditi kolekciju mačeva koje smo susretali u video igrama i filmovima. Na primjer, Sephirothov mač iz Final Fantasyja VII ima ogroman broj obožavatelja. Zatim tu su mačevi iz World of Warcrafta (Frostmourne, mač Lich Kinga), tu je mač Conana Barbarina, te naravno epovi poput Hobbita i Gospodara prstenova koji obiluju prekrasnim primjercima. Za mačeve iz Igre prijestolja da ne govorim, zatim su već spomenuti Posljednji samuraj, Kill Bill, 300, Dead Pool. Tu su još i serije Waking dead i The Strain, gdje susrećemo mačeve čije se replike možemo nabaviti. I da ne nabrajam dalje …

gladiator hanzosword

www.hanzoswords.com

 Filmski mačevi su pravi magnet za obožavatelje, ali oni imaju i svoje cijenu, barem što se originala tiče. Jasno, radi autorskih prava. Kada kažem original, ne mislim na mač koji je “glumio” u filmu, već na proizvod od ovlaštene firme za proizvodnju i prodaju tih mačeva.

Ako baš želite originalni filmski mač, čuo sam da postoje online aukcije gdje možete licitirati za svoje omiljeni filmski predmete, ne samo mačeve. Naravno, za taku zabavu treba imati podosta novaca.

Ako novac nije problem i baš želite originalni filmski mač iz omiljenog filma ili serije, budite oprezni, prevaranata, lažnjak, kopija ima na svakom koraku.

U nastavku je lista filmskih rekvizita koji su podjeljeniji u pet skupina. Znači, nije da se skupine odnose isključivo na mačeve. Mogu se odnositi na sve filmske rekvizite koje fanovi žele nabaviti i ima ih u prodaji.

troja mač

www.propbay.com

Krivotvorine.

Krivotvorine su jednostavno krivotvorine. Mogu biti lažni filmski mačevi, mačevi s izmišljenom romantičnim podrijetlom, mač s krivotvorenom licencom, lažnim serijskim brojem i slično. Naravno, mogu biti lažni antički mačevi, napravljeni tek nedavno ili kopije poznatih proizvođača. Krivotvorine se obično prodaju na prijevaru za mnogo više novaca neko što one uistinu vrijede.

Svakako treba biti oprezan i ne ulaziti sumnjive kupnje.

Standardna izdanja (Standard edition).

Pod standardnim izdanje smatramo one mačeve koji se proizvode da budu nalik po obliku i svojstvima originalu. Ako standardno izdanje nema licencu i nije ograničena proizvodnja, oni su jeftini i svakako dobar izbor ako želite imati lijepi ukras, staviti ga na svoje mjesto i uživati u pogledu na njega.

Standardna izdanje se proizvode kako bi zadovoljili veće potrebe za replikama iz filmova, ali njihova vrijednost s vremenom ne može rasti. Zato, ne trebate ih plaćati previše kao da se radi o licenciranom ili ograničenom izdanju.

dead pool

Ograničena izdanja (Limited edition).

Samo ime govori, radi se o ograničenoj proizvodnji, u smislu kada proizvođači žele kontrolirati broj proizvedenih replika. Proizvodi često imaju serijski broj koji služi za kontrolu proizvedenih primjeraka. Ograničena izdanja često imaju i licencu i ako ste se odlučili za kupnju takvog mača, obavezno pitajte za licencu i serijski broj. Ako mač nema licencu, ali se radi o "običnom" ograničenom izdanju i nemojte ga platiti kao da je riječ o licenciranom maču. U tom slučaju moguće da njihov broj u stvari nije ograničen. Možda je dopušteno i drugim tvrtkama da naprave ograničena izdanja.

Licencirana izdanja (Licensed edition).

Mačevi s licencom odnose se na filmske mačeve (naravno i ostale filmske predmete) koje je odobrila filmska ili produkcijska kompanija. To uključuje replike identičnih mačeva iz filmova ili ovlaštene kopije mačeva iz video igara ili animiranih filmova. Naravno, ovdje proizvođač traži autorska prava za proizvodnju i prodaju takvih replika. Cijena ovisi o nekoliko čimbenika kao što su sama popularnost dijela od kuda mač originalno potječe, kvaliteta proizvoda i slično. Ono što je važno, licenca štiti proizvod od neovlaštenog ilegalnog kopiranja i distribucije.

Licencirani mačevi imaju najviše cijene i tu obavezno trebate provjeriti licencu i prava distributera, odnosno da li mač ima certifikat o licenci i potvrdu o autentičnosti.

mač Gospodari prstenova

 www.barringtons-swords.com

Moja iskustva.

Nisu baš prevelika. Do sada sam kupio samo jednu repliku mača, iz filma 300. Vau, od uvijek sam želio onaj moćni mač Spartanaca i generala Leonidisa. Izgleda uistinu brutalno. Pronašao sam mač na ebayu i kupio ga. Sa carinskim davanjima koštao me oko 1100 kuna. Naravno, radilo se o “krivotvorini” što sam ja negdje u dubini svijesti i znao, ali me nije smetalo.

Kada je mač stigao i kada sam otvorio kutiju na prvi pogled je bilo sve idealno, ali mač je bio toliko masivan, težak, oštar, s izuzetno opasnim vrhom. S njime u stanu osjećao kao da imam slona u staklenom kavezu.

Sigurno ćete pomisliti pa zašto, ima sve osobine funkcionalnog mača?

Radilo se o jeftinoj kopiji i spoj između drške i teške, opasne i masivne oštrice je bio nepoznanica. Dobavljač nije znao reći da li se radi u full tangu ili ne. Rekao je da nije siguran kako je oštrica pričvršćena za dršku, možda je full tang, a možda i nije.

Uglavnom, moj osjećaj je bio da prilikom nekoliko jačih zamaha ili udaraca u drvo, mač bi otišao k vragu i vrlo lako došlo do ozljede nekog u blizini.

Jednostavno, takav mač nije bio za mene i odlučio sam mijenjati za predmet čija je vrijednost manja od 1100 kuna koliko sam platio za mač. Samo da nestane što prije.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.