Pokažite svoj mač

Na 26 Siječanj 2018.

Mač je prekrasan ukras koji ne može biti nezapažen i tek kada mu damo „pravo“ mjesto u prostoru njegova raskoš dolazi do potpunog izražaja. Pojedini mačevi uistinu mogu biti cijenjeni umjetnički radovi, te zaslužuju da budu dobro izloženi, ne samo vlasniku, već i svim njegovim gostima. Ovisno o vrsti prostora imamo nekoliko načina kako izložiti mač. Može se izložiti na samostojećem stalku koji može biti horizontalan, vertikalan ili na zidnom stalku. Sve vrste stalaka dolaze u više oblika i veličina, i na njih se može smjestiti jedan ili više mačeva.

Na pojedine metode izlaganja mačeva može se potrošiti mnogo novaca, ali za početak ćemo se fokusirati na one jeftinije.

Obični stalci.

Najjeftiniji modeli mogu se nabaviti za stotinjak kuna u oglasima ili do 10 USD-a na eBayu. Mogu poslužiti svrsi i držat će mač, ali ako ih bolje pogledate vidi se da su loše kvalitete i nisu baš atraktivni. Moguće, kada stavite skupi mač na takav stalak da baš i nećete biti zadovoljni ukupnim dojmom. Skuplje, kvalitetnije i naravno atraktivnije stalke može se nabaviti za oko 25 USD pa nadalje. Izrađeni su od kvalitetnijeg drva, izrezbareni su, mogu imati drugačiji oblik, bolje su ofarbani i mogu biti ukrašeni medaljonima i slično. Na njima mač svakako bolje izgleda.

Dole je primjer vodoravnog i vertikalnog stalka.

horizontalni stalak za mač

vertikalni stalak za mač

Zidni stalci.

Drugi način je da se mač postavi na zid. Postoji cijeli niz drvenih zidnih stalaka koji se učvrste na zid, te se na njih može staviti jedan ili više mačeva. Cijene im se kreću od petnaestak USD pa nadalje, ovisno o kvaliteti drva, kako je stalak obrađen, oblikovan i slično. Zatim tu mogu biti metalne kukice koje se jednostavno prišarafe na zid poput zidnih vješalica. I najskuplji stalci su cijele zidne drvene ploče koje se postave na zid, a mač se postavlja na njih. Ima ih različitih dizajna, od srednjovjekovnog do fantasya. Naravno i tu cijena ovisi o vrsti drveta i kvaliteti izrade. Kvalitetan ručni rad takve ploče kreće se oko 100 USD.

Prednost zidnih stalaka je što zauzimaju manje prostora i mač je postavljen izvan dosega djece i kućnih ljubimaca. Čak i replika koja nije oštra, svojim težinom može izazvati priličnu štetu.

Skupocjeni mačevi se mogu još izlagati u staklenim sanducima koji se stavljaju na police, vitrine ili komode.

Ako ste vješti u radu s drvetom, možete sami napraviti ili dati nekome da napravi unikatni stalak prema vlastitoj želji i tu pokazati dodatnu kreativnost kako bi mač izgledao uistinu posebno. Sve je dozvoljeno! Iako možda imate samo jedan mač, izdvojiti više novaca za dobar stalak i nije tako loša ideja. Dobar stalak će sigurno pružiti dodatnu mogućnost i imat ćete veći užitak prikazivanja mača.

gospodari prstenova stalci

Kako su katane ipak najpopularniji mačevi i imaju vrlo jaku tradicionalnu snagu, recimo malo više o njima. Ako želite u svom domu katanu smjestiti na autentičan i tradicionalan način morate imati na umu sljedeće. Samuraji su obično imali tri mača. Katanu, kao dominantan mač, zatim kraći wakizashi i tanto koji je u stvari bodež. Prikaz i odlaganje tih mačeva u srednjovjekovnom japanskom ratničkom domu, nije bio isključivo estetski, već je imao funkcionalnu svrhu u svakodnevnom životu. Kada bi se samuraj obukao, najprije bi za pojas stavio tanto, pa wakizashi i na kraju katanu. Kod razodijevanja, radnja ide u suprotnom smjeru. Najprije skida i stavlja katanu na najdonju poziciju stalka, zatim ide wakizashi u sredinu i na kraju tanto na vrh. Drugi dan kod odijevanja opet ista rutina. U slučaju stalka s dvije pozicije, katana je na donjem položaju, a wakizashi na vrhu.

Svi samuraji obučavani su kao dešnjaci, odnosno i oni koji su bili ljevoruki trenirani su kao dešnjaci. To je bilo društveno pravilo koje je imalo važnu ulogu u starom Japanu, te je sprječavalo nastanak svađa i dvoboja. Znači, samuraji su svoja tri mača nosila na lijevom boku i izvlačili bi se desnom rukom. U slučaju kada bi prolazili, u ono vrijeme čestim, uskim ulicama, puteljcima ili uslijed gužve, dva samuraja bi se mogla mimoići bez da ime se oružja udare jedno o drugo. Ako bi samuraj nosio mačeve na desnom boku moglo je doći do kontakta sa slučajnim prolaznikom, a uplitanje u samurajske mačeve smatralo se velikom uvredom.

stalak za japanski mač

Ovaj dio tradicije vidljiv je i na načinu kako su se mačevi izlagali. Drške mačeva su na stalku uvijek bile okrenute u lijevu stranu što je davalo poruku mira i gostoprimstva, te da gosti nisu prijetnja jer su mačevi okrenuti u krivu stranu. U ratnim vremenima bilo je prikladno okrenuti mačeve u desnu stranu, što je davalo poruku da je samuraj spreman za rat. Također, oštrica je trebala biti okrenuta prema gore. To možda nije bilo estetsko rješenje, već je svrha bila isključivo funkcionalno. Ako je oštrica prema gore i u slučaju iznenadnog napada, samuraj lakše i brže uđe u borbeni položaj prilikom izvlačenja mača. U moderna vremena oštrica se okreće prema gore kako bi se očuvao rub oštrice, odnosno da ne bude u kontaktu sa stalkom. Znamo da je oštrenje katane dugotrajan proces kojim se fino skida materija s ruba sječiva i oštrenje se ne bi smjelo raditi više nego što je uistinu potrebno, kako bi se sačuvala dugovječnost mača. Ako rub sječiva neprestano počiva na površini drvenog stalka, može dići do tupljenja. Čak i lagane vibracije mogu utjecati na to. Postavljanjem katane sa sječivom okrenutim prema gore samo će leđa mača biti u dodiru sa stalkom i time ćete sačuvati oštricu. To vrijedi za izlaganje mača u sayi i bez saye.

Da li se mačevi moraju prikazivati tradicionalno? Apsolutno ne! Mačevi imaju svoje mjesto i u pop kulturi i svaki dobar i maštoviti položaj za mač može izazvati više oduševljenja nego onaj tradicionalni. Važno je jedino da budu oku ugodni i da prikaz bude estetski prihvatljiv i praktičan.

I za kraj, najvažnija stvar – čuvajte mač od djece, pijane ekipe na vašem tulumu i od budala.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.