Mali trikovi za kupnju mačeva

Na 19 Prosinac 2017.

Prije nego što bacim na temu, želja mi je podijeliti novu iskustvo koje sam imao priliku doživjeti prilikom kupnje novog mača preko eBay-a, i to od dobro poznatog prodavača. Napominjem „dobro poznatog“ prodavača u kojeg sam imao potpuno povjerenje i pokazalo se s pravom. Ide ovako, skupilo se nešto novaca u buđetu za „hobije“ , te sam odlučio kupiti dva mača koje već dulje vrijeme pikiram na eBayu. Obavio sam narudžbu i željno čekao obavijest od carine da je pošiljka stigla. Prošlo je nešto više od tri tjedna, te sam postao nestrpljiv i preplavio me onaj poznati osjećaj da nešto nije u redu. Provjerio sam tracking broj pošiljke, iako on daje neprecizne podatke i ostao zatečen statusom „package return to the sender“. Poslao sam poruku pošiljatelju i pitao ga što se kvragu događa, a odgovor je bio sljedeći;

zarada novca

Dear friend.

i'm very sorry to you wait for a long time.

My post office replied me parcel be returned is reason the Chinese government is about to hold an important meeting, so Shanghai airport will not release a knife package.

about 20-30 days time China customs will release sword parcel.

can you wait for it?

sorry again

Odgovorio sam da ne mogu čekati i zamolio ga za povrat uplaćenog novca. On je napravio refund bez otezanja i novac je opet bio na mom računu. Nešto sitno se izgubilo jer je sustav PayPala i banke uzeo svoj dio provizije za transakcije, ali glavno da je vraćen novac.

Vratimo se na temu – da li je imati kolekciju mačeva “skupi sport”?

Ako se gleda iz perspective hobija, onda je kolekcionarstvo poput svakog drugog hobija. Primjerice hobi vam je odlazak na koncerte. Izračunajte koliko vas jedan takav izlazak košta? Ulaznica, prijevoz do koncertne dvorane koja može biti u drugom gradu ili čak državi, cuga, i svi oni popratni troškovi koji idu uz odlazak na koncerte. Hobi vam je padobranstvo, bacite na papir koliko košta tečaj, pa skokovi, oprema, put do mjesta skakanja i slično. Hobi vam je planinarstvo, putovanja, odlazak na utakmice (gostujuće), pa čak i redovna ispijanja kava udaraju na novčanik. Situacija je jednostavno takva – svaki užitak košta.

I sada ako si uzmete za cilj da kupite četiri mača godišnje po cijeni od 1000 do 1500 kuna, situacija ne izgleda nedostižna. Osobno, odvajam 150 do 200 kuna mjesečno u fond za mačeve, a ostatak se nadomjesti prodajom “starih” mačeva i prateće opreme, ali i svih drugih stvari koje mi više nisu potrebne u domaćinstvu. Tako sam zaokružio financiranje novih mačeva, bez da oni zavukli ruku dublje u moj džep, odnosno taj trošak je izvan mojih redovnih financija, odnosno cilj je da financira sam sebe. Ali ga jedino treba disciplinirano kontrolirati.

Ima još jedna važna stvar kojom se može uštedjeti ako kupujete na eBay-u ili na nekom drugom sajtu, a to je da pratite tečaj. Kako je valuta plaćanja najčešće dolar koji zadnje vrijeme skače i pada, kupujte dolare za vaš devizni račun koji je vezan na PayPal kada je tečaj nisko i tada obavite kupnju predmete. Razlika je osjetna u usporedbi kada je visoki tečaj.

Koristeći ove male savjete može se na bezbolan način u roku od 2 – 4 godine doći do kolekcije od desetak mačeva koji mogu činiti bazu za daljnje sakupljanje, ali ne mora se ići dalje. Deset je sasvim lijepa brojka. Siguran sam da će vaš stan, soba ili kuća s tako malom kolekcijom izgledati prilično atraktivno i nadam se neke goste ostaviti, VAU, bez daha.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.