Savjeti za kolekcionare, kako započeti?

Na 29 Kolovoz 2016.

Razgovarajući s prijateljima i mnogim drugima s kojima sam imao prilike izmijeniti informacije o antičkom i srednjovjekovnom oružju priznali su kao je kolekcionarstvo divan hobi, ali jednostavno ne znaju kako započeti. Strah od skupih pogrešaka za promašene prve kupnje je vrlo veliki i većinu odbije na samom početku. Tu se treba biti fer i priznati da pogrešaka uvijek ima i nitko nema odgovor na sva pitanja kako izbjeći sve zamke. Promašenih kupnji i razočarenja uvijek će biti, ali zato u nastavku dajem nekoliko kratkih i osnovnih savjeta koji će svakako pomoći u početku. Priznajem, i ja sam početnik te ih se pokušavam barem približno držati.

kolekcija2

Odaberite specijalnost.

Prva i najvažnija stvar! Zapitajte se u kojem povijesnom razdoblju najviše uživate? Da li više volite vatrena ili hladna oružja. Zanima li vas više antika, srednji vijek, renesansa, daleki istok i slično. Želite li više imati ukrasne replike ili prave funkcionalne mačeve. Pitanja je mnogu. Razmislite i suzite svoje interese u početku i započnite proučavati svu dostupnu literaturu iz tog povijesnog razdoblja. Na internetu sigurno ima hrpa članaka koji će vam pomoći i vidjeti ćete kako će vam se ideje o nabavci toga što želite polako razvijati.

Kasnije, nakon što se uhodate u odabranu specijalnost, možete polako širiti svoj interes.

Započnite sa jeftinijim stvarima i ne žurite.

Ne žurite i nemojte potrošiti veći novac dok niste sigurni što radite. Ako kupujete preko interneta pokušajte testirati dobavljača na jeftinijim stvarima kako bi provjerili kvalitetu njegovih proizvoda. Dobro pročitajte karakteristike predmeta kojeg kupujete. Google je vaš najbolji prijatelja i pretražite karakteristike koje su u oglasu. Sigurno ćete mnogo toga saznati, primjerice kako se kreću cijene i da li predmet ima odgovarajuću cijenu.

Budite razumni prema sebi.

Grešaka u kupnji i krivih odluka će biti. Svatko radi greške – čak i stručnjaci. Morate to prihvatiti i nemojte biti previše zaokupljeni njima, jer inače nećete moći uživati u ovome divnom hobiju. Opustite se i budite pozitivni i zabava će dolaziti sama od sebe, a uz nju i vrlo lijep predmeti...

Nađite istomišljenike.

Pratite što se događa u „branši“. Na internetu pronađite stranice, blogere, forume, društvene mreže gdje se govori o starom oružju i izmjenjujte informacije. Nabavite tiskanu literaturu. Steći ćete veliku količinu znanja o povijesti, bitkama, tehnologiji izrade oružja i slično. Uz sve to upoznati ćete zanimljive ljude širom svijeta. Saznat ćete gdje se održavaju sajmovi, druženja, a sve vas to vodi u novu avanturu.

Pokazujte predmete.

Nogometaš uživa igrati nogomet, ali sigurno je taj užitak veći ako ga gleda cijeli stadion. Ista stvar je u kolekcionarstvu. Gušt nije potpun ako ne pokažete predmet koji ste kupili. Društvene mreže su idealne za razmjenu slika i slobodno se pohvalite (da ne kažem preseravajte) sa stvarima koje nabavite. Sigurno će vas dodatno zabaviti komentari i lajkovi. Kada vam dođu prijatelji i rodbina u posjet sigurno će sa zanimanjem gledati u vašu kolekciju, barem onaj muški dio.

Ako imate još poneki savjet, podjelite ga...

Pročitajte nastavak: Savijeti za kolekcionare, 2. dio

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.