Pet pogrešaka (razočaranja) prilikom kupnje mača

Na 25 Veljača 2016.

Kupnja mača je prilično velika odluka, jer ipak se radi o većem iznosu novaca kojeg želimo investirati na najbolji mogući način. Bez obzira da li želimo dekorativni ili funkcionalni mač mnogi kupci čine pogreške iz neupućenosti u osnovne stvari koje bi se trebali zapitati prije svake kupnje, naročito ako prvi puta kupujemo mač. U nastavku slijede pet grešaka koje neiskusni kupci najčešće rade i gdje zapne njihov plana za kupnje „savršenog“ mača s kojim na kraju nisu zadovoljni.

Funkcionalni ili ukrasi

Mnogi novi kupci ne znaju da su pojedini mačevi izrađeni isključivo kako dekorativni mačevi. Ti mačevi izgledaju nevjerojatno stvarno, vrlo su lijepi, atraktivni i čovjek ih uistinu poželi imati. Sječiva mi nisu naoštrena i uglavnom su izrađena od nehrđajućeg čelika. Služe isključivo za ukras ili za kostimirane zabave, na filmovima,u kazalištima, rekonstrukcijama davnih bitaka i slično. Za razliku od pravih funkcionalnih mačeva, jeftiniji su i to je česti razlog da se neiskusni kupci odluče upravo za dekorativni mač misleći da kupuju pravi mač. Kada mač jednom stigne na njihova vrata i kada ga napokon prime u ruke, ubrzo shvaćaju da to nije ono što su željeli.

mačevi

Mjesto za držanje

Koliko god ovaj problem na prvu loptu bio pomalo smiješan, sve više uviđam da je ovo pitanje itekako važno i sve više vremena provodim mozgajući gdje smjestiti pojedini mač. Sigurno će ova tema imati zasebni članak, ali za sada idemo općenito govoriti. Bez obzira ako kupite ukrasni ili funkcionalni mač morate mu odrediti mjesto gdje ćete ga držati. Ako izdvojite veću količinu novaca za njega i onda ga držite skrivenog u ormaru nekako nema smisla. Mač mora imati svoje mjesto gdje ga svi vaš prijatelji i rodbina mogu vidjeti prilikom posjete. Stavimo ruku na srce i priznajmo da se svi mi više ili manje volimo ….. preseravati. Ja da!

Znači, uz mač će vam trebati odgovarajuće postolje ili zidni nosač, ovisno o tome da li ga želite držati na komodi, stolu ili na zidu i tek tada mač može sjajiti svom ljepotom, a vas činiti zadovoljnim. Nemojte si dozvoliti da ne osigurate i ne uredite mjesto za mač, jer će inče s vremenom završiti u nekom ormaru ili u garaži i padati u zaborav.

Očekivanja

Ovdje ima svega i svačega. Ljudi kupe mač i onda od njega očekuju čudesa i stvari za koje mač nije napravljen. Nemojte niti u kojem slučaju očekivati da ćete mačem cijepati drva ili rušiti stabla. Za to služe sjekire i mačete. Ili možda rezati žicu i vaditi čavle. Ako želite zlostavljati svoje mačeva na taj način radije ih ne kupujte.

Mačevi su borbena povijesna oružja čija je namjena bila prodrijeti u ljudsko tijelo. Danas funkcionalne prave mačeve, jednako kao i one dekorativne imamo samo kao ukrase. S funkcionalnim mačevima iskusni pojedinci mogu radite vježbe sječenja bambusa i sličnih materija koji se koriste u demonstracijama. Ali, nikako nemojte očekivati da i najkvalitetniju katanu možete gurati u beton ili odsijecati željezne šipke.

Također, nemojte očekivati da s dekorativnim mačem možete vježbati sječenje i baratati jednako kao s funkcionalnim mačem.

Koliko novaca

Istina, mačevi nisu jeftini i to je luksuz kojeg si možemo ili ne možemo priuštiti i razumno je da želimo proći što jeftinije. Ponekad u želji za nižom cijenom kupimo mač koji ne želimo. Raspone cijena se kreće od cca 100 USD do 500 USD, ovisno o kvaliteti i procesu izrade. Želio bih reći, ako danas kupite jeftiniji mač, moguće je da ćete sutra željeti imati skuplji i kvalitetniji mač. Zato dobro razmislite prije kupnje, možda se ipak isplati uzeti skuplju stvar.

Postoji izreka „nisam toliko bogat da bih kupovao jeftino“.

Napomena, ako kupujete mač online i dolazi vam izvan Europske unije, računajte da ćete platiti PDV i špeditersku uslugu.

Održavanje

Ako kupujete skupi kvalitetan mač nemojte dopustiti da čami u garaži ili šupi. Budite spremni preuzeti brigu o njemu i nikako ga nakon uporabe ne spremajte neočišćenog. Ovdje prvenstveno mislim ako ste se zabavljali na lubenicama i sličnom voću. Svaki čelik može zahrđati ako se ne brinete o njemu, bez obzira na samu kvalitetu čelika. Jednostavno, ako želite da vam mač bude ukras cijelog života – održavajte ga.

Online se mogu kupiti različiti setovi za čišćenje, ali također možete pronaći kako održavati mač bez da se kupuju ti setovi sa sredstvima koje već sigurno imate u svom domu. Više možete saznati o ovom linku.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.