Set za čišćenje mačeva

Na 27 Prosinac 2015.

Nedavno me pitao znanac s čime da čisti katanu i što mislim o setovima za čišćenje mačeva koji se mogu kupiti na internetu. Da li se isplati za njega dati cca 20-tak dolara. Naime, kako mnogi trgovci mačevima tvrde da su njihovi setovi za čišćenje MUST HAVE svakog ozbiljnog vlasnika mača.
Uh, nemoj rekoh, osim ako želiš tu kutijicu za ukras, izložiti pored katane, po domaći iz preseravanja kada ti prijatelji i rodbina dođu u posjetu. Sve što se nalazi u tom setu imaš u kuhinji, špajzi ili garaži. I ukratko mu objasnim o čemu je u stvari riječ.

Mačevi su kao i svaki drug metal, odnosno čelik podložni oksidaciji, te ih je potrebno sa vremena na vrijeme održavati kako bi što dulje ostali sjajni i zračili ljepotom svom dužinom. Čišćenje treba biti obavezno nakon svakog korištenja, odnosno nakon svakog treninga sječenja, testiranja, rezanja i slično.
Posebno ako ste mač testirali na lubenicama, dinjama i ostalom voću i povrću, mesu, zabili ga u zemlju ili izvodili neke druge ludorije.

set za ciscenje1

Mali čekić koji služi za izbijanje klina iz drške katane kako bi se rastavila.
Mala bočica sa uljem.
Uchinko, to je ona mala loptica na dršći koja sadrži sitni prah za skidanje viška ulja i poliranje oštrice.
Erufu, pamučna krpica. Može se prati.

A sada slijede instrukcije kako kvalitetno očistiti mač;

Korak 1: Pamučnom krpicom očistite nečistoću sa oštrice. Prilikom čišćenja oštrica treba biti obavezno okrenuta prema van.
Korak 2: Na očišćenu oštricu natapkajte prah koristeći lopticu (Uchinko). Morate tapkati od početak do kraja oštrice.
Korak 3: Nakon što ste napudrali oštricu uzmite čistu pamučni krpicu i kružnim pokretima polirajte oštricu. Postupak ponavljajte sve dok prah ne nestane sa oštrice.
Korak 4: Okrenite katanu i ponovite korake od 1 do 3 na drugoj strani oštrice.
Korak 5: Stavite kap ulja na svaku stranu oštrice i krpicom razmažite ulje cijelom dužinom.

I za kraj, ne dirajte oštricu nakon što ste obavili cijelu proceduru.

Preporučuje se da se čišćenje i podmazivanje obavlja otprilike jedanput mjesečno, ukoliko mač imate za ukras. Ako se mač drži u vlažnijoj prostoriji onda i češće, te naravno nakon svake upotrebe. Prilikom čišćenja rastavite katanu. Malim čekićem, nježnim udarcima izbacite dva klina koja se nalaze na dršci katane.

set za ciscenje

Ako ste ipak praktična osoba i ne želite nepotrebno izdvajati novac za setove za čišćenje, možete se poslužiti jednako dobro koristeći alternativno rješenje. Sve potrebno imate u svom domu. (Aka - Đurine kućne čarolije) .

Uzmite platnenu krpicu, po mogućnosti bez dlačica za odstranjivanje viška ulja i nečistoća sa mač. U ovome koraku umjesto krpice možete koristit ubrusne maramice, papirnate ručnike, pa čak i novinski papir.

Umjesto praha za poliranje i skidanje nečistoća možete upotrijebiti brašno. Jednostavno natapkajte oštricu brašnom i krpicom polirajte kako je opisano u Koraku 3.

Za podmazivanje možete koristiti bilo koje mašinsko ulje. Ulje za bicikle je također u redu. Jedna kap na svaku stranu oštrice i razmažite krpicom cijelom dužinom.

Nakon poliranja papirnatim ručnicima ili platnenom krpicom odstranite višak ulja sa mača.
Za rastavljanje možete koristi bilo koji manji čekić s kojime možete nježno rukovati.
Vrlo jednostavno, a za 20 do 30 dolara koliko bi vas koštao set za čišćenje, radije zatulumarite.

Ah da, skoro sam zaboravio. Taj znanac kojeg sam spomenu na početku teksta, ipak je kupio set za čišćenje. Mogu reći samo jednu stvar....fanatik.

Komentari   

 
0 #2 Seminola 2016-09-07 05:51
Da, neće katana biti ništa bolja ako se koristi originalni set za čišćenje. ;-)
Citat
 
 
0 #1 Veljko Medija 2016-03-01 07:18
Prihvacam ovu metodu ciscenja katane.
ha, kucna radinost a ne nikakav fanatizam.
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.