Kako odabrati pravi mač za sebe?

Na 22 Studeni 2015.

Zasigurno će se mnogi zaljubljenici u mačevi naći prilično zbunjeni kada se odluče za kupnju prvog mača. Što odabrati? Jesam li siguran u odluku što kupujem? Da li je to prava stvar i mogu li proći jeftinije? Pitanja je bezbroj, jer želimo biti sigurni u ono što kupujemo i za što izdvajamo ne tako mali novac.

Na internetu je ponuda prilično velika i uistinu se može naći svega i svačega u različitim cjenovnim razredima. Naravno, kao i u svakome drugom proizvodu cijene ovise o materijalu od kojeg je napravljena oštrica i o procesu same izrade. Dakle o kvaliteti.

mač i štit

Prije same kupnje bilo bi poželjno da si postavite osnovno pitanja za što mi točno treba mač? Razmislite trenutak, prespavajte noć ili dvije, pretražite internet, razgovarajte s prijateljima, ako je potrebno meditirajte i zatražite odgovor od više svijesti. A kada sami sebi možete odgovoriti na postavljeno pitanja koja će biti svrha kupovine mača i na kraju krajeva sa koliko novaca raspolažete, probajte odlučiti informacijama u nastavku posta.

Imajte na umu da je oštrica duša mača i da se njenu izradu koriste različiti materijali. Uglavnom ugljični čelik (carbon steel) se koristi za ručnu izradu, dok se nehrđajući čelik (stainless steel) koristi u strojnoj izradi. Ako želite imati ukrasni mač, kako se tu u šali zna reći zidnu vješalicu, onda je nehrđajući čelik solidan izbor. Jeftiniji je, a izloženi mač izgledati će kao prvi funkcionalni mač.

U slučaju da se odlučite na ugljični čelika od kojeg se izrađuju pravi funkcionalni obratite pažnju na udio ugljika u čeliku jer on određuje karakteristiku oštrice.

Srednje (visoko) ugljični čelik (1060, 1050, 1045 carbon steel). U posljednje dvije znamenke odnose se na količinu ugljika. Znači ugljični čelik 1060 sadrži 0,60% ugljika. Što je veći postotak ugljika u čeliku, oštrica će biti tvrđa. Oštrice izrađene od srednje ugljičnih čelika su odličan izbor za početnike i vježbanje tehnika sječenja. Može se sječi bambus i slični materijal. Ali, već za vježbanje sječenja tvrđih materijala poput snopa bambusa, tvrdog drveta, oštrice od srednje ugljičnog čelika nisu dobar izbor.

Presavijeni čelik (folded steel). Tehnika presavijanja čelika sastoji se od presavijanja i kovanja čelika sa niskim i srednjim postotkom ugljika. Čelik koje je preklopljen 11-13 puta imati će 4000 do 16000 slojeva. U procesu preklapanja čelik se oslobađa nečistoća, a oštrica dobije karakteristične tragove na površini. Poznati Damask čelik (Damascus steel) također nastaje iz procesa preklapanja čelika. Mačevi izrađeni procesom preklapanja čelika imaju vrlo veliku popularnosti u krugovima ljubitelja mačeva, ne samo zbog omjera cijene i kvalitete, već i zbog prepoznatljivih i jedinstvenih tragova na oštrici. Presavijeni čelik se može svrstati u srednju klasu što se tiče snage materijala i oštrice su tvrđe nego kod onih koje su izrađene od srednje ugljičnih čelika. Samim time može služiti za vježbe sječenja tvrđih materijal.

Visoko ugljični čelik (high carbon steel 1095, T10). Visoko ugljični čelik ili kako ga još zovu u nekim zemljama tool steel je vrlo jak i materijal. Oštrica je vrlo tvrda i s njom se može izvrsno sjeći i rezati, čak i željeznu žicu i slično, ako je kaljen i dizajniran na ispravan način.

Kombinirani materijali. Tehnologija kombiniranja različitih materijala ja sama jezgra dobivanja pojedinih mačeva. Takvi mačevi nisu samo „mačevi“ već su i umjetnička dijela. Oni su kombinacija umjetnosti i izrade.

Nadam se da sam barem malo pomogao u izboru, a moj izbor s obzirom na poznatu formulu uloženo – dobiveno su mačevi izrađeni od 1060 ugljičnog čelika, 1095 visoko ugljičnog čelika i presavijenog čelika.

Također, potrebno je znati da sami materijal nije dovoljan za kvalitetan i funkcionalan mač. Vrlo je bitan i proces izrade, odnosno da je mač ispravno kaljen, odnosno toplinski obrađen.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.