Tri osnovne razlike između ukrasnih i pravih mačeva

Na 15 Listopad 2015.

U doljnjem članku pokušati ću kratko i jednostavno opisati tri osnovne razlike između ukrasnih mačeva i „pravih“ funkcionalnih mačeva. Na što trebate obratiti pažnju prilikom kupnje. Naravno, nitko ne kaže da pravi mač ne može biti i ujedno i ukrasni mač, ali obrnuta situacija nije moguća. Ukrasni mače ne može biti pravi funkcionalni mač.

Hobbit Hobbit Orcrist Sword of Thorin

Vjerujem da većina entuzijasta koja izdvaja novac za mačeve jedva čeka da izađe u prirodu i isproba svoju novu igračku, ali nažalost nisu svi mačevi dizajnirani za upotrebu. Ukoliko se ne radi o funkcionalnom maču vrlo lako sječivo može puknuti prilikom sudara s drugim predmet ili se prilikom jačeg zamah oštrica može odvojiti od drške i završiti u susjedovu dvorištu ako će biti sreće, ili na vlastitoj glavi ako nismo baš rođeni pod sretnom zvijezdom.

Budimo iskreni, ukoliko kupite ukrasni mač sigurno ćete poželjeti jednog dana imati i pravi mač, stoga budite oprezni. Većina mačeva koje možete pronaći u raznim suvenirnicama, štandovima, trgovinama, ali i na internetu su ukrasni mačevi. Raspitajte se detaljno o proizvodu, razmislite točno što želite i koliko ste spremni novaca potrošiti.

elcid

Ne trebate biti stručnjak za povijesna oružja ili tehnolog u obradi metala, ali sljedeće tri stvari obavezno trebate pročitati prije kupnje.

1. Pravi mačevi ne izrađuju se od nehrđajućeg čelika (stainless steel)!

Nehrđajući čelik je vrlo dobar za noževe, bodeže i sječiva do cca 30 cm, ali za duže oštrice nije dobar jer radi o lomljivom materijalu. Odnosno pravi mačevi izrađuju se od ugljičnog čelika (carbon steel).

2. Pravi mačevi moraju biti toplinski obrađeni.

Ako pročitate da je mač izrađen od ugljičnog čelika, a nigdje nema spomena o toplinskoj obradi budite oprezni, jer postoji mogućnost da mač nije toplinski obrađen. Pravi funkcionalni mačevi iz sigurnosnih razloga moraju biti pravilno toplinski tretirani i da se kaljenjem stvori kvalitetno sječivo koje nije previše tvrdo niti premekano.

3.Pravi mačevi moraju imati FULL TANG.

Možda najvažniji dio, odnosno najslabija točka "lažnih" mačeva je taj mali metalni umetak kojim se sječivo pričvršćuje na dršku mača naziva se "tang". Upravo taj "tang" je odgovoran za lom mača kada se čak umjereno udari po podlozi i kada se sječivo odvoji od drške. Razumljivo, takvi mačevi se ne mogu nazivati funkcionalnim mačevima. Pojam FULL TANG nam govori da su oštrica i drška izrađeni i oblikovani iz jednog dijela što bi trebalo garantirati kompaktnosti i sigurno baratanje mačem.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.