Želite li kupiti mač online?

Na 22 Svibanj 2015.

Nedavno sam razmijenio nekoliko mailova sa potencijalnim kupcem koji se informirao za katanu koju sam prodavao. Rekao je da je katanu sličnih karakteristika vidio na e-bayu po nižoj cijeni, ali se za online kupnju pribojava carine budući da se ipak radi o hladnom oružju i nije siguran kako narudžba može završiti, te da li se može pregovarati oko popusta.

image027

Zahvalio sam se na interesu budući da je mač već bilo prodan i ukratko mu prenio svoj stav u vezi online kupnje.

Istina, možda se može naći mačevi sa nižim cijenama na e-bayu, ali kada pošiljka stigne u Hrvatsku preko pošte, što je jeftinija varijanta, moramo dodatni PDV u iznosu od 25% na ukupnu cijenu (vrijednost robe + poštarina), te jednokratnu uslugu pošte za carinsku proceduru koja iznosi oko 50 kuna. Ako pošiljka prelazi vrijednost od 150 EUR, tada morate dodati još i plaćanje uvozne carinske stope.

Kako se mačevi uglavnom kupuju iz Azije ili Amerike, vrijeme dostave je do mjesec dana. Naravno, uvijek postoji mogućnost da pošiljka ne stigne ili da se ošteti u transportu i slično.

Ako vam je dostava organizirana preko neko od kurirskih službi, imati ćete bolju kontrolu na pošiljkom, ali će zato vozarina biti mnogo veća. A kada pošiljka stigne u Zagreb, kurirske službe naplaćuju uslugu carinjenja, skladišno manipulativne troškove i još poneku fiktivnu stavku. Tako da u tom slučaju nikako nećete proći jeftinije.

Što se tiče poštanskog međunarodnog prometa ukratko možete podijeliti:

Pošiljke vrijednost do 22 EUR – na plaćate ništa

Pošiljke vrijednosti do 150 EUR – plaćate samo PDV

Pošiljke preko 150 EUR – plaćate PDV i carinu

Više možete pročitati na ovom linku:

http://www.carina.hr/Carina/CarinskiPostupakPosta.aspx

Kada sve to uzmemo u obzir i još dodamo mogućnost da mač neće proći carinsku proceduru (ako se radi o funkcionalnom maču), jer je tu ipak riječ o uvozu hladnog oružja, možda je bolje pronaći rješenje za kupnju u Hrvatskoj i izbjeći sve te probleme.

Evo još jednog primjera koji vam se vrlo lako može dogoditi. Iskusio na vlastitom primjeru. Nađete odličnu priliku na e-bay i odlučite se za kupnju. Dobijete potvrdu od pay pal-a da je transakcija provedena i umjesto da drugi dan dobije potvrdu da je pošiljka poslana, javlja vam se prodavatelj i kaže da nema opciju slanja za Hrvatsku.

Kako to? Prošli mjesec sa sam naručio katanu preko e-baya. Sa dostavom i carinjenjem je bilo sve uredu.

Tada on odgovara da bi možda mogao naći opciju slanja,  ali da trebam još dodatno nadoplatiti. Naravno ne pristajem, jer znam da seronja nije računao da će mu se javiti kupac iz Hrvatske, pa mu ne odgovara kalkulacija poštarine.

Ok, vratio je on novac na pay pal račun i molio da mu ne dam negativnu ocjenu. Ali, imao sami cijelo prijepodne dopisivanja i izgubljeno vrijeme i živce. Kinez je baratao lošim engleskim, te nisam bio siguran da li me nešto pita ili nešto konstatira.

Iz toga razloga mislim da je bolje kupiti mač u Hrvatskoj kada ga imaš priliku primiti u ruku i uvjeriti se da je to ono što tražiš.

Komentari   

 
0 #4 Seminola 2017-08-20 04:49
Uh, nisam točno siguran koja je bila misao vodilja dok sam pisao tekst, ali mislim da sam baš tada bio ušao u seriju s lošim iskustvima. Najprije je jednom maču kasnila dostava oko mjesec dana, onda nakon uplate pošiljatelj je rekao da ne šalje u Hrvatsku, zatim s jednim mačem nisam bio zadovoljan..... :sad:
Citat
 
 
0 #3 Fiumens 2017-08-06 16:44
Nije mi jasno o čemu je riječ u textu.
Kupujem mačeve preko neta i uredno dolaze na moju adresu.
Trošak je uvjek cijena mača + poštarina i ništa više.Iako poneki komadi prelaze 100 cm. u paketu, nikada nisam imao dodatnih troškova.I ne postoji samo eBay,...Ima tu cijeli niz aukcijskih stranica u Evropi.
Pozdrav
Citat
 
 
0 #2 Seminola 2016-09-07 05:36
Ovisno što točno tražiš?
Trenutno kod nas u Hrvatskoj, Njuškalo je jedan od izbora, ako uspiješ pronaći ono što želiš. Druga opcija je ebay, ali oprezno da ne kupiš krivu stvar.
Citat
 
 
0 #1 Mario 2016-02-14 01:02
U redu, ali gdje to uopce u Hrvatskoj mogu kupiti mac?

Izuzev njuskala i jednog kovaca u Zagorju(Koji cjene ne stavlja na stranicu), nista drugo nisam nasao.
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.