Kolekcionarske muke

Na Subota, 29 Lipanj 2019 05:09.

Mačeve sam odlučio sakupljati prije mnogo godina kada sam kupio prvi mač na eBayu i od tada je kroz moje ruke prošlo oko pedesetak mačeva. Trenutno ih imam sedam, a razloge zašto ih nemam trenutno više pokušat ću objasniti u nastavku kako bi znali što vas očekuje, ako sami želite izgraditi zbirku.

Osim što je problem sama nabava mačeva, ogroman problem su njihove dimenzije i teško ih je izložiti. Drugim riječima, teško im je naći prikladno mjesto jer su veliki i glomazni. Jedan veliki mač dominirat će cijelim prostorom i teško mu je pronaći prikladno mjesto, da se uklopi s ostalim “normalnim” ukrasima, slikam i slično. Također, da mu pozicija bude sigurna, ako imate djecu ili kućne ljubimce koji bi ga mogli srušiti.

Kratki vodič za ukrasne mačeve

Na Subota, 29 Rujan 2018 19:02.

Pod pojmom ornamentalnih mačeva, smatramo dekorativne replike, stvarnih ili fantasy mačeva. U šali pojedine vrste nazivamo zidne vješalice. Također, dekorativni mačevi su stariji ili noviji ceremonijalni mačevi. Ti mačevi nisu “battle ready” i nije mi svrha biti funkcionalni u demonstraciji sječenja ili probijanja, već isključivo da plijene pažnju svojim izgledom. Za razliku od “pravih” mačeva koji su izrađeni sa svrhom probijanja i rezanja ljudskog mesa, ornamentalni mačevi imaju drugu namjenu koja je glavnom ukrašavanje.
Iako je podjela prilično jasna, ona može biti i pomalo zbunjujuća jer se i ukrasni mačevi mogu protumačiti kao "pravi" jer ipak predstavljaju određenu dozu opasnosti.

Postoji izreka da ne postoje dva ista mača. To je možda istina, ali sada nećemo ići toliko duboko i sitničavo u njihovim razlikama već ih možemo jednostavno podijeliti prema namjeni.

Kako odrediti vrijednost starog mača?

Na Ponedjeljak, 13 Kolovoz 2018 18:48.

Vrednovanje starinskih mačeva često ostavlja vlasnike u vječnoj potrazi za odgovorima, ili za odgovorima koje bi oni željeli čuti…

Da bi mogli odrediti realnu vrijednost starog mača, morate imati utemeljeni dokaz ili ideju o njegovom identitetu. Ako ste sigurni u njegovo porijeklo, onda svakako mač treba slati stručnjacima na procjenu. Ako sumnjate u njegovu originalnost, najbolje je krenuti od nekakve početne procjene.

Početna procjena je jednostavna inspekcija potencijalne vrijednosti mača od strane ljudi koji bi mogli barem nešto znati o tom maču. Na primjer, povjesničara, kovača, sakupljača mačeva i drugih koji imaju slične hobije i tako dalje.

Što trebate znati o filmskim mačevima?

Na Četvrtak, 09 Kolovoz 2018 18:31.

Mačevi iz filmova, ali i iz video igara oduvijek su bili na meti kolekcionara. Zamislite samo atraktivne primjerke iz Hobitta, Gospodara prstenova, Posljednjeg samuraja, pa sve do svjetlosnih mačeva Ratova zvijezda … tko ih ne bi želio imati.

Oni nas uče na jedan drugačiji, ali zabavan način, događajima iz povijesti i vrlo lako možemo naučiti o grčkim i rimskom ratovima, srednjovjekovnim križarskim pohodima, napadima Vikinga, bez da napamet bubamo lekcije iz povijesti.

Također, možemo lakše zamisliti fantasy svjetove vilenjaka, patuljaka, čarobnjaka, vještica i demona i uživati u njihovim avanturama.

Oh da, fantasy i filmski mačevi uistinu vam mogu zaluditi mašu.

A što kada dobijete mač s greškom?

Na Utorak, 06 Ožujak 2018 20:38.

Nakon dugog premišljanja odlučili ste se na kupnju mača, izbrojali novac i naručili ga putem internet. Nestrpljivo očekujete paket i kada stigne brže bolje otvarate pakiranje kako bi mač što prije smjestili na mjesto koje ste mu već ranije brižno pripremili. Na prvi pogled oduševljenju nema kraja, a onda malo bolje pogledate, a u p.m. Bijes i razočaranje preplave vam dušu i  tijelo. Mač ima oštećenje, manu ili nešto drugo nije onako kako bi trebalo biti.

Zašto ovaj tekst, zašto vam stavljam bubu u uho i prizivam zle duhove? Zato što se to jednostavno događa!

Kako očistiti hrđu s mača

Na Nedjelja, 27 Studeni 2016 20:24.

Svi čelični predmeti, pa tako i čelični mačevi podložni su koroziji, odnosno stjecanju hrđe. Hrđa nastaje izlaganjem mača djelovanju kisika i vlage, zato je preporuka držati mač u okruženju koje ima niski postotak vlage. Budući da je nemoguće ukloniti ta dva elementa iz svakodnevnog života, mačevi zahtijevaju održavanje kako bi se spriječio nastanka hrđe. Ako ste iz nekog razloga zanemarili svoj mač ili nož, nastala hrđa se može ukloniti jednom od dole navedenih tehnika, ovisno o jačini hrđe. Ali budite oprezni, svaka od tehnika ako se radni neoprezno može dodatno oštetiti oštricu mača.

Dekorativne Vs funkcionalne replike

Na Četvrtak, 08 Rujan 2016 00:00.

Bez sumnje mač je oružje koje je u krvavim sukobima stvarao našu povijest. Pomoću njega moćne su civilizacije proždirale one manje razvijenije, te je vladao bojnim poljima od bakrenog i brončanog doba sve do pojave vatrenog oružja.

Danas mačevi su istaknuta ikona u fantasy filmovima, knjigama, stripovima, računalnim igrama, povijesnim manifestacijama, kod kolekcionara…

Kako je autentične povijesne mačeve nemoguće prikupiti za takve događaje zato što su rijetki, vrlo skupi i imaju muzejsku, povijesnu i kulturnu vrijednost, rješenje se nalazi u replikama. Znači originalni mač je samo onaj koji je izrađen u odgovarajućem povijesnom razdoblju od kulture koja ga je koristila. Sve ostalo su njegove replike.

Savjeti za kolekcionare, 2 dio

Na Petak, 02 Rujan 2016 19:57.

Sakupljanje i držanje mačeva i drugog povijesnog oružja može biti vrlo zanimljiv hobi koji s vremenom raste u entuzijazam. Vjerujem da su mnogi poput mene otkrili taj interes iz fantasy i povijesnih filmova i knjiga, računalnih igara i slično. Ipak, ovdje se radi o vrlo ozbiljnom hobiju koji zahtijeva veliku dozu zrelosti, odgovornosti i disciplinu.

Nastavno na prethodni članak o kolekcionarstvu za početnike, dodajem još nekoliko jednostavnih i osnovnih smjernica kako bi se zajedno osjećali sigurnije o svakom potezu oko kupnje mačeva.

Savjeti za kolekcionare, kako započeti?

Na Ponedjeljak, 29 Kolovoz 2016 20:17.

Razgovarajući s prijateljima i mnogim drugima s kojima sam imao prilike izmijeniti informacije o antičkom i srednjovjekovnom oružju priznali su kao je kolekcionarstvo divan hobi, ali jednostavno ne znaju kako započeti. Strah od skupih pogrešaka za promašene prve kupnje je vrlo veliki i većinu odbije na samom početku. Tu se treba biti fer i priznati da pogrešaka uvijek ima i nitko nema odgovor na sva pitanja kako izbjeći sve zamke. Promašenih kupnji i razočarenja uvijek će biti, ali zato u nastavku dajem nekoliko kratkih i osnovnih savjeta koji će svakako pomoći u početku. Priznajem, i ja sam početnik te ih se pokušavam barem približno držati.

Pet pogrešaka (razočaranja) prilikom kupnje mača

Na Četvrtak, 25 Veljača 2016 21:56.

Kupnja mača je prilično velika odluka, jer ipak se radi o većem iznosu novaca kojeg želimo investirati na najbolji mogući način. Bez obzira da li želimo dekorativni ili funkcionalni mač mnogi kupci čine pogreške iz neupućenosti u osnovne stvari koje bi se trebali zapitati prije svake kupnje, naročito ako prvi puta kupujemo mač. U nastavku slijede pet grešaka koje neiskusni kupci najčešće rade i gdje zapne njihov plana za kupnje „savršenog“ mača s kojim na kraju nisu zadovoljni.

Vodič za kupnju mačeva, što je hamon?

Na Nedjelja, 24 Siječanj 2016 21:08.

U ovome tekstu govoriti ćemo o još jednom pojmu kojeg možete naći čitajući specifikaciju mača kojeg želite kupiti online. Sama ta natuknica u opisu mača trebala bi značiti da se radi o dobrom proizvodu i da je mač toplinski obrađen. Naravno, ne može se biti 100% siguran prilikom online kupnje da se uistinu radi o hamon sječivu. Određeni rizik uvijek postoji. Jedina sigurnost je da kupujete od provjerenog proizvođača. Naime, hamon na japanski znači uzorak oštrice, a u tehnologiji izrade mačeva označava vizualni efekt koji se pojavi na oštrici nakon procesa toplinske obrade (kaljenja), odnosno otvrdnjavanja oštrice. Odnosno, kako japanski mačevi, katane imaju tvrđu oštricu od leđa mača, taj otiska pojavi se na zoni oštrice koja je procesom toplinske obrade otvrđena. Takve oštrice nazivaju se diferencijalno otvrđene. Za primjer, HRC vrijednost (tvrdoća po Rockwellu) na leđima mača iznosi HRC 40, a sječivo HRC 58.

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.