Kratki vodič za ukrasne mačeve

Na Subota, 29 Rujan 2018 19:02.

Pod pojmom ornamentalnih mačeva, smatramo dekorativne replike, stvarnih ili fantasy mačeva. U šali pojedine vrste nazivamo zidne vješalice. Također, dekorativni mačevi su stariji ili noviji ceremonijalni mačevi. Ti mačevi nisu “battle ready” i nije mi svrha biti funkcionalni u demonstraciji sječenja ili probijanja, već isključivo da plijene pažnju svojim izgledom. Za razliku od “pravih” mačeva koji su izrađeni sa svrhom probijanja i rezanja ljudskog mesa, ornamentalni mačevi imaju drugu namjenu koja je glavnom ukrašavanje.
Iako je podjela prilično jasna, ona može biti i pomalo zbunjujuća jer se i ukrasni mačevi mogu protumačiti kao "pravi" jer ipak predstavljaju određenu dozu opasnosti.

Postoji izreka da ne postoje dva ista mača. To je možda istina, ali sada nećemo ići toliko duboko i sitničavo u njihovim razlikama već ih možemo jednostavno podijeliti prema namjeni.

Kako odrediti vrijednost starog mača?

Na Ponedjeljak, 13 Kolovoz 2018 18:48.

Vrednovanje starinskih mačeva često ostavlja vlasnike u vječnoj potrazi za odgovorima, ili za odgovorima koje bi oni željeli čuti…

Da bi mogli odrediti realnu vrijednost starog mača, morate imati utemeljeni dokaz ili ideju o njegovom identitetu. Ako ste sigurni u njegovo porijeklo, onda svakako mač treba slati stručnjacima na procjenu. Ako sumnjate u njegovu originalnost, najbolje je krenuti od nekakve početne procjene.

Početna procjena je jednostavna inspekcija potencijalne vrijednosti mača od strane ljudi koji bi mogli barem nešto znati o tom maču. Na primjer, povjesničara, kovača, sakupljača mačeva i drugih koji imaju slične hobije i tako dalje.

Što trebate znati o filmskim mačevima?

Na Četvrtak, 09 Kolovoz 2018 18:31.

Mačevi iz filmova, ali i iz video igara oduvijek su bili na meti kolekcionara. Zamislite samo atraktivne primjerke iz Hobitta, Gospodara prstenova, Posljednjeg samuraja, pa sve do svjetlosnih mačeva Ratova zvijezda … tko ih ne bi želio imati.

Oni nas uče na jedan drugačiji, ali zabavan način, događajima iz povijesti i vrlo lako možemo naučiti o grčkim i rimskom ratovima, srednjovjekovnim križarskim pohodima, napadima Vikinga, bez da napamet bubamo lekcije iz povijesti.

Također, možemo lakše zamisliti fantasy svjetove vilenjaka, patuljaka, čarobnjaka, vještica i demona i uživati u njihovim avanturama.

Oh da, fantasy i filmski mačevi uistinu vam mogu zaluditi mašu.

A što kada dobijete mač s greškom?

Na Utorak, 06 Ožujak 2018 20:38.

Nakon dugog premišljanja odlučili ste se na kupnju mača, izbrojali novac i naručili ga putem internet. Nestrpljivo očekujete paket i kada stigne brže bolje otvarate pakiranje kako bi mač što prije smjestili na mjesto koje ste mu već ranije brižno pripremili. Na prvi pogled oduševljenju nema kraja, a onda malo bolje pogledate, a u p.m. Bijes i razočaranje preplave vam dušu i  tijelo. Mač ima oštećenje, manu ili nešto drugo nije onako kako bi trebalo biti.

Zašto ovaj tekst, zašto vam stavljam bubu u uho i prizivam zle duhove? Zato što se to jednostavno događa!

Pokažite svoj mač

Na Petak, 26 Siječanj 2018 23:01.

Mač je prekrasan ukras koji ne može biti nezapažen i tek kada mu damo „pravo“ mjesto u prostoru njegova raskoš dolazi do potpunog izražaja. Pojedini mačevi uistinu mogu biti cijenjeni umjetnički radovi, te zaslužuju da budu dobro izloženi, ne samo vlasniku, već i svim njegovim gostima. Ovisno o vrsti prostora imamo nekoliko načina kako izložiti mač. Može se izložiti na samostojećem stalku koji može biti horizontalan, vertikalan ili na zidnom stalku. Sve vrste stalaka dolaze u više oblika i veličina, i na njih se može smjestiti jedan ili više mačeva.

Na pojedine metode izlaganja mačeva može se potrošiti mnogo novaca, ali za početak ćemo se fokusirati na one jeftinije.

Obični stalci.

Najjeftiniji modeli mogu se nabaviti za stotinjak kuna u oglasima ili do 10 USD-a na eBayu. Mogu poslužiti svrsi i držat će mač, ali ako ih bolje pogledate vidi se da su loše kvalitete i nisu baš atraktivni. Moguće, kada stavite skupi mač na takav stalak da baš i nećete biti zadovoljni ukupnim dojmom. Skuplje, kvalitetnije i naravno atraktivnije stalke može se nabaviti za oko 25 USD pa nadalje. Izrađeni su od kvalitetnijeg drva, izrezbareni su, mogu imati drugačiji oblik, bolje su ofarbani i mogu biti ukrašeni medaljonima i slično. Na njima mač svakako bolje izgleda.

Mali trikovi za kupnju mačeva

Na Utorak, 19 Prosinac 2017 19:52.

Prije nego što bacim na temu, želja mi je podijeliti novu iskustvo koje sam imao priliku doživjeti prilikom kupnje novog mača preko eBay-a, i to od dobro poznatog prodavača. Napominjem „dobro poznatog“ prodavača u kojeg sam imao potpuno povjerenje i pokazalo se s pravom. Ide ovako, skupilo se nešto novaca u buđetu za „hobije“ , te sam odlučio kupiti dva mača koje već dulje vrijeme pikiram na eBayu. Obavio sam narudžbu i željno čekao obavijest od carine da je pošiljka stigla. Prošlo je nešto više od tri tjedna, te sam postao nestrpljiv i preplavio me onaj poznati osjećaj da nešto nije u redu. Provjerio sam tracking broj pošiljke, iako on daje neprecizne podatke i ostao zatečen statusom „package return to the sender“. Poslao sam poruku pošiljatelju i pitao ga što se kvragu događa, a odgovor je bio sljedeći;

Kako očistiti hrđu s mača

Na Nedjelja, 27 Studeni 2016 20:24.

Svi čelični predmeti, pa tako i čelični mačevi podložni su koroziji, odnosno stjecanju hrđe. Hrđa nastaje izlaganjem mača djelovanju kisika i vlage, zato je preporuka držati mač u okruženju koje ima niski postotak vlage. Budući da je nemoguće ukloniti ta dva elementa iz svakodnevnog života, mačevi zahtijevaju održavanje kako bi se spriječio nastanka hrđe. Ako ste iz nekog razloga zanemarili svoj mač ili nož, nastala hrđa se može ukloniti jednom od dole navedenih tehnika, ovisno o jačini hrđe. Ali budite oprezni, svaka od tehnika ako se radni neoprezno može dodatno oštetiti oštricu mača.

Kako odabrati nož za preživljavanje

Na Srijeda, 16 Studeni 2016 22:01.

U životu je sve moguće, pa tako realno očekivati da se nađete u situaciju gdje ćete trebati primjetniji znanje ili instinkt o preživljavanju u prirodi. Ako nas takva situacija uhvati nespremne, panika je vrlo moguća, a sa njom dolazi i smanjene šanse za preživljavanje. Imati dobar nož uz sebe uvelike olakšava posao preživljavanja i pruža šansu za ostanak na životu. S nožem si možete osigurati toplinu, hranu, zaštitu i izradu nekih drugih predmeta. Svaki instruktor za preživljavanje u divljini kaže da vas takva situacija ne smije uhvatiti nespremne, odnosno da naučite što više o preživljavanju i nabavite potrebnu opremu prije nego što preživljavanje započne. Jedna od glavnih stvari koja vam je potrebna u divljini je dobar nož. Ponude u trgovinama i na internetu su raznolike i lako je odabrati krivu stvar. Nadam se da će ovih nekoliko savjeta pomoći u odabiru.

Dekorativne Vs funkcionalne replike

Na Četvrtak, 08 Rujan 2016 00:00.

Bez sumnje mač je oružje koje je u krvavim sukobima stvarao našu povijest. Pomoću njega moćne su civilizacije proždirale one manje razvijenije, te je vladao bojnim poljima od bakrenog i brončanog doba sve do pojave vatrenog oružja.

Danas mačevi su istaknuta ikona u fantasy filmovima, knjigama, stripovima, računalnim igrama, povijesnim manifestacijama, kod kolekcionara…

Kako je autentične povijesne mačeve nemoguće prikupiti za takve događaje zato što su rijetki, vrlo skupi i imaju muzejsku, povijesnu i kulturnu vrijednost, rješenje se nalazi u replikama. Znači originalni mač je samo onaj koji je izrađen u odgovarajućem povijesnom razdoblju od kulture koja ga je koristila. Sve ostalo su njegove replike.

Savjeti za kolekcionare, 2 dio

Na Petak, 02 Rujan 2016 19:57.

Sakupljanje i držanje mačeva i drugog povijesnog oružja može biti vrlo zanimljiv hobi koji s vremenom raste u entuzijazam. Vjerujem da su mnogi poput mene otkrili taj interes iz fantasy i povijesnih filmova i knjiga, računalnih igara i slično. Ipak, ovdje se radi o vrlo ozbiljnom hobiju koji zahtijeva veliku dozu zrelosti, odgovornosti i disciplinu.

Nastavno na prethodni članak o kolekcionarstvu za početnike, dodajem još nekoliko jednostavnih i osnovnih smjernica kako bi se zajedno osjećali sigurnije o svakom potezu oko kupnje mačeva.

Savjeti za kolekcionare, kako započeti?

Na Ponedjeljak, 29 Kolovoz 2016 20:17.

Razgovarajući s prijateljima i mnogim drugima s kojima sam imao prilike izmijeniti informacije o antičkom i srednjovjekovnom oružju priznali su kao je kolekcionarstvo divan hobi, ali jednostavno ne znaju kako započeti. Strah od skupih pogrešaka za promašene prve kupnje je vrlo veliki i većinu odbije na samom početku. Tu se treba biti fer i priznati da pogrešaka uvijek ima i nitko nema odgovor na sva pitanja kako izbjeći sve zamke. Promašenih kupnji i razočarenja uvijek će biti, ali zato u nastavku dajem nekoliko kratkih i osnovnih savjeta koji će svakako pomoći u početku. Priznajem, i ja sam početnik te ih se pokušavam barem približno držati.

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.