Mogu li naučiti borbu mačem online?

Danas su sve više popularna e-učenja i online tečajevi, što je potpuno razumljivo s obzorom na razvoj tehnologije i užurbanim načinom života. Imate priliku pronaći i prijaviti se za sve što vas zanima, pa tako i za mačevanje. Od Kenda, srednjovjekovnog, freestyle mačevanja … sve je dostupno, naravno uz naknadu. Znanje nije besplatno. Na primjer, online tečajevi koji izgledaju ozbiljno nude se na slijedećim stranicama:

http://swordcarolina.com

https://swordschool.teachable.com

Posebno na You tube-u pronaći ćete mnogo videa i vodiča kako savladati borbu mačem iz udobnosti vlastite sobe. Vodiči za početnike, vodiči za napredne i tako dalje. Prije nego što se zaputimo u takvu avanturu ili čak platimo online tečaj, trebamo se zapitati da li je moguće postati borac mačem prakticirajući online treninge?

Basic sword fighting defence

Iz perspektive osobe koja je cijelog života uz borilačke vještine i u dvorani, moj je odgovor nikako. Istina, mogu se naučiti pojedini elementi kao što su stavovi, kako držati mač, osnovni napadi, rad nogu i slično, ali uz to treba vam iskusni trener koji će ispraviti greške i uvoditi vas u naprednije tehnike.

Osim trenera koji će vam dati tehničku stranu, potreban je i sparing partner s kojima ćete sve tehnike isprobati “uživo”. Sparing partner će vam pomoći naučiti pravovremene akcije, distanciranje, improvizaciju. Ako toga nema naučit ćete samo plesati s mačem.

Za napredne vježbače i one na srednjoj razini, video zapisi ipak mogu biti od koristi kao referenca ili podsjetnik za pojedine tehnike. Odnosno, gledajući i uz vježbu mogu usvojiti i nove tehnike u svoj borbeni spektar. Naravno, pod uvjetom da poznaju osnovne elemente. Ali za početnike video treninzi nisu dobro rješenje.

Usporedimo mačevanje s borilačkim vještinama ili fitnessom, ako ne uložimo maksimalni trud u fizički rad, uspjeh će biti polovičan, a napredovanje sporo. Takav rezultat obično ima za posljedicu gubitak motivacije i odustajanje od cilja.

Hema longsword

Provoditi mnogo vremena na internet gledajući You Tube video zapise bez napornog vježbanja neće stvoriti borca u vama. Borba mačem je kao i svaka druga borilačka vještina, oslanja se na mišićnu memoriju izgrađenu kroz naporan rad tijekom mjeseci i godina.

Online pretraživanja naučit će vas o borbi s mačem, ali vas neće naučiti kako se boriti s mačem.

Čitanje vas neće naučiti kako se boriti mačem

Gledanje vas neće naučiti kako se boriti mačem

Razmišljanje vas neće naučiti kako se boriti mačem

Želja vas neće naučiti kako se boriti mačem

Maštanje vas neće naučiti kako se boriti mačem

Kenjutsu trening

Jedino se može naučiti uz instruktora koji će brusiti tehniku i aktivan trening. Da spoznate svoje sposobnosti i nedostatke kroz napredovanje u sparingu uz različite partnere.

Za usporedbu, matematika se ne može naučiti bez vježbanja, niti postati dobar ljubavnik na Pornhubu.

Za kraj, de ne ostavim previše strogi dojam – ako si želite izgraditi cjeloživotnu posvećenost treningu instruktor je obavezan. Ako želite prakticirati nekoliko poteza u dvorištu, online tečajevi su sasvim dovoljni.

Što vi mislite o ovoj temi? Da li sam nešto izostavio?

Pridružite se Oružarnici na Facebooku.

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.