Mitovi i činjenice o samurajima

Na 27 Studeni 2018.

Od srednjovjekovnih epova Akira Kurosawe pa sve do vitezova Jedija Georga Lucasa, nekako su nas najviše samuraji nadahnuli pričama o njihovim legendarnim mačevima i nadljudskim umijećem borbe. Danas kada razmišljamo o samurajima zamišljamo nepobjedive ratnike poput Miyamota Musashija kako vješto barata super oštrom katanom, sijekući Ninje i golim rukama hvata oštrice.

A koliko u svemu tome ima istine? Možda i ne previse …. Ili možda ipak ima? Uživajte.

Mit broj 1.

Pravi samurajski mač prereže svileni šal ako pande na oštricu mača.

Činjenica; Katane i drugi samurajski mačevi dizajnirani su za rezanje dok oštrica prelazi preko cilja. Ako je predmet jednostavno spušten na oštricu mača, vrlo je mala vjerojatnost da će doći do rezanja bez obzira koliko mač bio oštar. Zbog toga su moguće ekshibicije poput hodanja po oštrici mača i slično. Sve dok nema prolaska duž oštrice, teško da može doći do rezanja. Znači, ako bi svileni šal prošao duž oštrice, vrlo vjerojatno da će doći i do rezanja, ako samo padne na mač neće se ništa dogoditi.

Taj mit preuzet je iz priče o Damask oštrici u vlasništvu Saladina.

Ronin

Mit broj 2.

Katana može presjeći drugi mač napola.

Činjenica; Svaki čelični mač može se slomiti ako se udari pod pogrešnim kutom. Presjeći baš na pola … malo je vjerojatno.

Mit broj 3.

U bitkama, samuraji bi koristili rub oštrice kako bi blokirali napad.

Činjenica; Rub mača često se koristi za blokiranja napada. Međutim, uvijek je tendencija presresti napad ili ga primiti na stranu oštrice. To je mnogo bolje za protunapad i sigurnije za mač od blokiranja rubom mača.

Mit broj 4.

Samuraji su mogli zaustaviti udarac mačem tako što bi zaustavili oštricu između dlanova.

Činjenica; To je totalno nemoguće i bolje je ne pokušavati.

Mit broj 5.

Sa stavom da je bolje izgubiti ruku od života, samuraji su blokirali rukom udarac mačem.

Činjenica; Katana ili neki drugi samurajski mač bili su sposobnim jednim udarcem presjeći ruku. U to doba takva ozljeda vrlo vjerojatno bi uzrokovala smrt.

ronin by oscargrafias d8ib1ee

Mit broj 6.

Samurajima su glavni neprijatelji bili Ninje.

Činjenica; To je više mit i legenda nego istina.

Mit broj 7.

Samuraji nikada nisu vraćali mač u korice bez da nije prolivena krv.

Činjenica; Neistina.

Mit broj 8.

Čelik u nekim mačevima sastoji se od više tisuća presavijenih slojeva.

Činjenica; Svaki puta kada se savije čelik prilikom kovanja mača, slojevi se množe. Nije neobično da neke oštrice imaju do 32.000 slojeva.

Mit broj 9.

Bo hi – često preveden kao “kanal za odljev krvi” na oštrici ima ulogu za odljev krvi iz tijela protivnika.

Činjenica; Radi se o uobičajenoj zabludi. Bi hi ima ulogu da olakša oštricu uz održavanje velikog stupnja njezine cjelovitosti. Ponekad se koristi i za skrivanje nedostataka na oštrici.

Mit broj 10.

Tisuće samurajskih mačeva je bačeno u ocean kada se Japan predao Sjedinjenim Američkim Državama na kraju Drugog svjetskog rata.

Činjenica; Mnoga japanska tradicionalna oružja su uništile savezničke snage na kraju rata ili su zadržani kao trofeji. Neke su možda bačene u more s brodova kako i ostala oružja.

Mit broj 11.

Testiranje sječenja može oštetiti oštricu mača.

Činjenica; Poznate su dvije vrste testiranja. Tameshigiri je bila praksa testiranja sposobnosti sječenja mača. Prozvani mačevaoc bi ispitao oštricu i nakon testa dao komentar i eventualnu preporuku. Suemonogiri je bilo testiranje mačevaoceve tehnike i često su ga obavljali mačevaoci svih rangova. Sva testiranja na neki način oštećuju oštricu, odnosno što se mač više koristi podložan je tupljenju, savijanju ili hrđanju. Neki testni ciljevi mogu prouzročiti veću štetu na maču od ostalih. Tvrdi ciljevi mogu okrhnuti oštricu, meki uzrokovati koroziju.

Samurai artstation

Mit broj 12.

Bokken može pobijediti oštri čelični mač u borbi.

Činjenica; Bokken u rukama iskusnog mačevaoca može pobijediti manje iskusnog mačevaoca naoružanog mačem. Miyamoto Musashi je pobijedio u mnogim dvobojima koristeći samo bokken. Znači, Musashi je pobijedio, a ne bokken.

Mit broj 13.

Samuraj bi ponekad koristio dva mača istodobno u bitci.

Činjenica; Postoje nekoliko japanskih tehnika u kojima se vježba s dva mača istodobno.

Mit broj 14.

Japanski mačevi uvijek se nose za pojasom s rubom oštrice okrenutim prema gore.

Činjenica; Netočno, mač Tachi se nosio s rubom oštrice okrenutom prema dole.

Mit broj 15.

Divovski mačevi koje se mogu vidjeti u azijskim muzejima, od kojih su neki primjerci težili do 5 kg su se koristili u borbama.

Činjenica: Točno, Mač Nondachi koristili su se u borbi protiv konjice. Drugi su nastali u ceremonijalne svrhe.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.