Borbene sjekire, koliko su bile učinkovite

Na 29 Srpanj 2018.

Borbene sjekire su imale stalnu upotrebu na bojištu u mnogim civilizacijama kroz povijest. Možemo nabrojati Tomahawk, halberdove, polearmova pa sve do vikinških sjekira. U određenom periodu srednjeg vijeka na prostoru današnje Europe velike sjekire na motkama bile primarno oružje i potisnule su mačeve u sekundarno oružje.

Ali, uglavnom sjekire su u borbama koristili seljaci kojima je to oružje služilo u svakodnevnom životu. U antičko vrijeme Grka i Rimljana sjekira nije bila prikladna jer se borilo u zbijenim formacijama, a za baratanje sjekirom potrebno je više prostora neko kod borbe s kratkim ubodnim mačem, Gladiusom.

S druge strane sjekira je jeftinija od mača u proizvodnji i kovačima je bilo jeftinije i lakše kovati sjekire čija je glava bila vrlo učinkovita u razbijanju oklopa. Također, često je seljacima bilo zabranjeno posjedovati oružje, a sjekira je prolazila kao sredstvo za kućnu upotrebu.

Viking warrior

Viking warrior. (Mark Hooper/ CC BY NC SA 2.0 )

Vikinzi su mnogo koristili sjekire, prvenstveno jer su izvan pljačkaških pohoda i sami bili seljaci. Kao brodarima bila je funkcionalna u popravcima i manipulaciji brodova i vrlo važno, nisu se borili u formacijama. Bili su divlji barbarski narod koji je bio poznat po taktici “hit and run” , a ne po vojničkoj stegi i discipline. U ostalom, ne treba vam disciplinirana formacija za pljačkanje samostana.

Sva ručna oružja kroz povijest imaju svoje prednosti i nedostatke. Prednosti sjekira su uglavnom bile ekonomske, kako smo spomenuli, bilo ih je jeftinije i lakše napraviti – samo metalna glava i drvena drška. Za razliku od mača koji je zahtijevao mnogo složeniju, precizniju i vremenski dulju izrada, zahtijevnije oblikovanje oštrice, oštre rubove, kod kaljenja postizanje traženog omjera između čvrstoće i elastičnosti, balansiranje i slično.

Najveći nedostatak sjekire je bilo teško pariranje i štit je bio i više nego obavezan. Zatim, sjekire koje su se koristile kao alat imale su deblju oštricu što nije bilo baš učinkovito za probijanje kroz meso kao mač. Ozlijede su nanosile više svojom težinom glave i snagom udarca nego oštrinom, slično kao buzdovan. Život u srednjem vijeku je bio težak, pa su čak i specijalizirane borbene sjekire znali koristiti kao alat.

Također, klasične borbene ili seljačke sjekire nisu imali mogućnost ubodno napada. Moglo se jedino napadati zamahom iz bilo kojeg smjera. Opet, za razliku od mača kojim se moglo kombinirati i ubodni napad. Tu treba napraviti razliku između borbeni sjekira i polearmova koji su dulji i na suprotnoj strani imaju, osim sjekire i vrlo opasni šiljak. Polearmovi su bili specijalizirani za potiskivanje neprijatelja, držanje distance, borbu protiv konjice i protivnika sa štitovima.

Zapravo, borbene sjekire su bile rezervirane za siromašnije narode, ali čak i kod njih koplja su bila više u primjeni. Slavne antičke civilizacije su također više koristile koplja; Spartanci, Makedonci. Koplja su koristili i ratnici iz prvo tisućljeća, Anglo Saksonci, Vikinzi (da, Vikinzi su više koristili koplja nego sjekire), kasnije i Škoti protiv engleske konjice. Kada bolje razmislim, osobno ne poznajem niti jednu civilizaciju kojoj je sjekira bila primarno oružje u borbenim formacijama.

vikinska sjekira

U zaključku mogu reći da su borbene sjekire bili prisutne u svim civilizacijama svijeta, ali su završile u drogom planu, a svu slavu su dobili mačevi. Zasluženo ili ne ….. sami prosudite.

Navedite imena barem tri slavne sjekire iz povijesti ili fantasy žanra, dakle iz knjiga ili filmova….

Tišina. Nema ih.

Navedite slavne mačeve iz povijesti ili fantasy žanra. Uh, krenimo Excalibir, mač kralja Arthura, Durendal, mač paladina Rolanda, legendarni Joyeuse, zatim mačevi El Cida, Tiziona i Colada.

Prebacimo se na fantasy; Stormbringer (Elric of Melnibone), Glamdring (Gandalf), Longclaw (John Snow), Anduril (Aragorn), Ice (Ned Stark), Sting (Bilbo Baggins)…..

Da ne završim u podcjenjivačkom tonu prema sjekirama, treba se priznati da je suočiti se s dobro uvježbanim Vikingom naoružanim sjekirom jednako kao gledati smrti ravno u oči. Sjetimo se samo bitke od Stamford Bridgeu i vjerujem najslavnije borbe ratnika sa sjekirom.

Dole na slici možete vidjeti repliku izrađenu prema originalu pronađenom u Langeidu 2011.

Prema podacima muzeja iz Osla, potiče iz 11. stoljeća, dužine je 110 cm, oštrica je dužine 25 cm i teži oko 800 grama.

borbena sjekira

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.