10 povijesnih oružja kojih se moralo bojati

Na 22 Listopad 2016.

Danas i kroz povijest inovativna i napredna oružja, ideje i taktika kao ta oružja iskoristiti u bitkama vodila su prema pobjedama. Generali i vojskovođe maštali su kako osmisliti novo napredno oružje koje bi im dalo prednost u borbi. Različite civilizacije izrađivale su vlastite verzije oružja, tražeći bolji dizajn i kvalitetnije materijale kako bi u svakom pogleda nadmašili neprijatelje. Tragali su za smrtonosnim oružjem koji će izgledom i samom pomisli na njega utjerati strah u kosti. Ideja nije nedostajalo, pa evo ukratko listu od deset srednjovjekovnih i antičkog oružja na koje je trebalo imati hrabrosti jurišati.

plamteće strijele

10. Vatrene strijele

Jednostavno i vrlo učinkoviti zapaljene strijele koristile se su za uništavanje svega što im je na putu. Nije bilo nimalo neobično da se koriste tijekom opsade ili da se zapale gradovi i sela nakon što bi se završilo sa pljačkom. Od antičkog Egipta do Kine, svaka vojna sila shvatila je moć vatrenih strijela nad neprijateljima i pustoš kojeg uzrokuju.

kako bacati shuriken

9. Shuriken

Mali, ali smrtonosan, shuriken je bio više taktičko i sekundarno oružje kojim se napadalo nezaštićene dijelove lice, ruke, vrat, zglobove. Nije imao za cilj odmah ubiti neprijatelja nego mu oduzeti trenutak pažnje kako bi uslijedio smrtonosni napad mačem. Uglavnom je bio oružje ninji i imao je strahovitu snagu rezanja. Bio je skriveno oružje i izbacivao se munjevitom brzinom. Definitivno, boraca sa skrivenim shurikenom imao je prednost. Zamislite dvoboj jednako dobrih mačevaoca, u pravom trenutku jedan izbaci skriveni shuriken u lice protivnika. Čak i u slučaju da ga nije ozlijedio, oduzeo mu je trenutak pažnje kojeg će sigurno znati iskoristiti.

Scutum štit rimskih legionara

8. Scutum, štit rimskih legionara

Ovaj masivni štiti, oko 10 kg težak, izrađen od drveta i kože u borbenoj formaciji rimskih legionara postaje prava zvijer. Pokorio je antički svijet od Španjolske do Sirije. Štitio je tijelo vojnika od vrata do koljena i rimljani su se vrlo uspješno branili njime protiv svih vrsta napada. Bez obzira da li je napad izvela konjica, strijelci ili pješadija.  A kada taj obrambeni zid štitova krene prema naprijed sa mačevima prema protivniku rušeći sve pred sobom, nitko im se ne bi želio naći na putu.

mrtva tijela

7. Mrtva tijela

Nekonvencionalno i zastrašujuće. Mrtva tijela tijekom stoljeća koristila su se u ratovima kao psihološko oružje u svrhu zastrašivanja, ali i kao biološka oružja. Mrtva tijela stavljala bi se u katapulte i bacala na neprijateljskih teritorij ili na gradove od posadom u cilju širenja bolesti i izazivanja straha u srcima vojnika. Smrad trulih leševa sigurno je loše utjecao na moral vojnika pod posadom. Koristili su se još za zagađivanje izvora pitke vode i na taj način širenja zaraze.

balista

6. Balista

Balist je ogroman samostrel koji je precizno izbacivao velike i moćne strijele preko 500 metar. Koristio se za razbijanje neprijateljskih formacija i protiv zbijenih redova radio je veliku štetu. Snažno izbačena strijela prolazila je kroz tijela protivnika.

bojna kola sa kosom

5. Bojna kola sa kosom

Bojan koja sa kosama na kotačima bila su popularna u antičko vrijeme. Koristili su ih stari Egipćani i Perzijanci i drugi narodi na bliskom istoku i Africi gdje su bila prikladna na ravnom terenu. Kola su vukli konji i njima se išlo probiti kroz neprijateljske formacije u cilju da veliki noževi na kotačima učine sto više masovne štete na tijelima vojnika. Iako su vojne formacije naučile efikasno propustiti kola kroz redove i brzo onesposobiti konje, a zatim i vojnike u kolima, sama pomisao na to oružje je prilično zastrašujuća.

kipuće ulje

4. Kipuće ulje

Da bi se zaštitili od napadača, branitelji su prolijevali kipuće ulje preko zidina na napadače koji su se penjali uz zid ili pokušavali probiti vrata dvorca. Ako bi nestalo zalihe ulja, kipuća voda mogla je jednako dobro poslužiti.

Trebuchet

3. Trebuchet

Trebuchet je u stvari divovski katapult korišten u srednjem vijeku, opsadni stroj koji može bacati stijene do 90 kilograma na udaljenosti preko pola kilometara. Jedan je od najvećih i najsmrtonosnijih srednjovjekovnih ratnih strojeva koji se koristio u opsadama dvoraca sa velikih moćnim zidinama.

Grčka vatra

2. Grčka vatra

Bizantsko carstvo imalo je brodove opremljene oružjem koje je bacalo vatru na neprijatelje. Ranu verziju bacača plamena. Sifone za izbacivane vrlo zapaljive tekućine bi usmjerili prema neprijateljskim brodovima koje bi vrlo brzi zahvatio plamen. Grčka vatra je uvelike zaslužna u obrani Konstantinopola 672. godine protiv Arapske invazije.

Svako gore navedeno oružje može se vrlo lagano staviti na prvo ili posljednje mjesto.  Svako je jednako smrtonosno u situaciji za koje je namijenjeno. Listu bi se svakako moglo proširiti ili revidirati, teško je biti precizan.

A koje povijesno oružje staviti na 1. mjesto vrlo je nezahvalno za odlučiti. Povjesničari i stručnjaci za stara oružja drže da je samurajska katana najbolje hladno oružje koje je ikada proizvedeno. Dizajnirana je da već kod izvlačenja mača napravi štetu na protivniku. Ima savršenu moć rezanja, iako je blago zakrivljenija ima strahovitu moć probijanja. Idealno balansirana, ne postoji dvoručni mač kojim je lakše baratati u usporedbi sa katanom. Smrtonosna u fazi napada, sigurna u obrani. U obici, svaki detalj rukovanja izražen je do najsitnijeg detalja.

Prava je gospodarica bojnog polja. Uz sve karakteristike u superlativima, također je i najpopularniji mač koji nije samo simbol prošlosti već je vrlo živa u borilačkim vještinama. Mač koji nadišao vrijeme iz prošlosti i dalje je tu sa nama jednako lijepa i smrtonosna.

Zato Katana – broj 1.

Japan Katana

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.