Samurajski mač tachi

Na 24 Listopad 2015.

Tachi je vrsta tradicionalnog japanskog mača kojim su bile opremljene samurajske klase feudalnog Japana. Zanimljivo je da je upravo Tachi prethodio razvoju prvih katana, odnosno krajem 12.stoljeća prvi puta se pojavljuje riječ katana koja opisuje oštricu različitu od tachia.

Autentični tachi mačevi kovani su u Koto razdoblju prije 1596. godine. Uz nekoliko iznimaka katana i tachi mogli su se razlikovati prema mjestu potpisa (mei) na tangu mača. Općenito, potpis (MEI) treba biti uklesan na način da bude okrenut prema van i prema gore prilikom nošenja mača. Tu se vidi glavna razlika između te dvije vrste mača, budući sa se tachi nosi sa sječivom prema dole, za razliku od katane koja se nosi sa sječivom okrenutom prema gore. Razlika je još bila i u tome što je autentični tachi imao nešto dužu oštricu koja je bila blago više zaobljena.

Katana mei and tachi mei

Za odstupanje od prosječne duljine mača, koristili su se prefiksi u nazivima, odnosno prefiks „ko“ za kraću verziju i „o“ za dulju verziju mača. Tako je tachi duljine wakizashia imao naziv kodachi. Za najduži tachi, dakle odachi smatra se primjerak iz 15. stoljeća u ukupnoj dužini 3,7 metara, od čeka je sječivo sadržavalo 2,2 metra i vjeruje se da je bio ceremonijalni mač. Negdje oko 1600. godine preživjele tachi oštrice postupno su pretvorene u katane, te su njegovi karakteristični potpisi na tangu (mei) izgubljeni u tom procesu.

U kasnijem razdoblju feudalnog Japana tijekom Sangoku i Edo perioda neki su visoko rangirani ratnici vladajuće klase i dalje nosili mačeve u tachi stilu radije nego za pojasom u sayi (koricama) oštricom prema gore kako je tada bilo uobičajeno.

Divine Wind Japanese Tachi Katana Sword 01

Tachi ćete najlakše prepoznati što na svojim koricama ima „tachi koshirae“ nastavak koji omogućava da se mač objesi za pojas i nosi u vodoravnom položaju.

tachi mounts

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.