Vole li žene pločice na trbuhu

Na Utorak, 26 Studeni 2019 19:33.

Siguran sam da je svatko tko je uspio izgraditi six pack ili u našem žargonu pločice na trbuhu vrlo ponosan na svoj atletski izgled. Naporni treninzi, odricanje i disciplina u prehrani napravit će vaš trbuh ravan i čvrst, a vašoj glavi unijeti dodatno samopouzdanje, prvenstveno ljeti kada trbušni zid lakše dolazi do izražaja.

Ali, koliko su pločice na trbuhu uistinu privlačne suprotnom spolu pokušao sam saznati u krugu ženskih prijatelja i kolegica. Njihova imena nisu važna jer se radi o “običnim”, medijski nepoznatim ljudima iz susjedstva.

 

Karakteristike dobrog fitness trenera

Na Petak, 08 Studeni 2019 20:49.

Sigurno jedno od najintrigantnijih pitanja u fitness industriji; koje kvalitete treba imati trener borilačkih sportova ili fitness instruktor? Odnosno još važnije, kako mu te kvalitete pomažu u motiviranju i zadržavanju učenika?

Jedno je sigurno, na to pitanje je nemoguće odgovoriti, ali iz vlastitog sportskog života mogu izdvojiti nekoliko segmenata koji čine razliku.

Što čini velikog borca?

Na Subota, 01 Lipanj 2019 18:29.

Postati dobar borac u bilo kojem borilačkom sportu, ili rekreativac ili jednostavno u teretani želite isklesati tijelo, skinuti koju kilu i živjeti zdravije, nije nešto što će se dogodi preko noći. Bez obzira ako ste početnik ili već iskusni u treningu, postoje osnovna načela koja su temelj na putu prema vrhunskom rezultatu.

… I ako stavimo ista ta načela izvan okvira sporta, na putu smo postati bolji ljudi.

Muškarci i žene, svi smo mi borci i taj instinkt je duboko u nama. Stvoreni smo s nagonom zaštite i borbe. Ponekad su zaštita i borba usko povezani, a ponekad nemaju dodirnih točaka. Biti borac i moderan ratnik ne znači nužno i fizičku borbu, ponekad to znači i okretanje drugog obraza, ma koliko to teško bilo.

Mogu li postati samuraj?

Na Subota, 20 Travanj 2019 19:00.

Iako je vrijeme samuraja odavno prošlo nitko vam ne može zabraniti da živite po njihovim kodeksima. Način života je stvar osobnog stave i tko želi može se posvetiti proučavanju najjačeg preživjelog aspekta samurajske kulture, - a to su borilačke vještine. Ali ne bilo kojih borilačkih vještina već onih koje bi se mogle staviti pod zajednički naziv Koryu Bujutsu ili Kobudo. Oba termina odnose se na klasične borilačke vještine koje su oblikovane prije japanskog razdoblja modernizacije. Svi ti stari borbeni stilovi razvijani su u konstantnim bitkama i usavršavani, a prvenstveno su ih usavršavali u Edo razdoblju (1603. – 1867.)

Koryu Bujutsu još egzistira u Japanu, možda i negdje izvan Japana, ali ako nemate novaca ili ne želite preseliti u Japan, kendo, iaido i karate odlučna su i pristupačna zamjena.

Kako ostati motiviran za trening?

Na Nedjelja, 17 Ožujak 2019 19:59.

Ovo je nova tema u Oružarnici i možda će sada izgledati kao offtopic, ali nikako ne bih želio da tako ostane. Kategorija „Put modernih ratnika“ je ustvari osmišljena za teme u kojoj bi se trebali pronaći oni koji treningom žele postići neki ratnički cilj, promijeniti život, steći bolje navike i možda postati bolji i kvalitetniji ljudi. Epske bitke mačevima su daleko iza nas, ali i u današnjem svijetu može se postati moderni vitez, ninja, samuraj, spartanac, viking, ratnik.

Pravda, ljubaznost, hrabrost, čast, suosjećanje, iskrenost, odanost. Ako vam ove riječi nešto znače, vaš trening, bilo koje discipline, a ne samo borilačkih i ratničkih vještina može dobiti novi smisao.

Gledajući današnji način života prilično je teško biti kroz godine dosljedan i motiviran u treningu. Život je sve samo ne lagan. Stres je prisutan u poslovnim i obiteljskim obavezama, kronični nedostatak vremena, premalo sna, nezdrava hrana..... i kako u sve to uklopiti redovno treniranje? Kako ostati motiviran.

Mogu li naučiti borbu mačem online?

Na Subota, 16 Veljača 2019 21:43.

Danas su sve više popularna e-učenja i online tečajevi, što je potpuno razumljivo s obzorom na razvoj tehnologije i užurbanim načinom života. Imate priliku pronaći i prijaviti se za sve što vas zanima, pa tako i za mačevanje. Od Kenda, srednjovjekovnog, freestyle mačevanja … sve je dostupno, naravno uz naknadu. Znanje nije besplatno. Na primjer, online tečajevi koji izgledaju ozbiljno nude se na slijedećim stranicama:

http://swordcarolina.com

https://swordschool.teachable.com

Posebno na You tube-u pronaći ćete mnogo videa i vodiča kako savladati borbu mačem iz udobnosti vlastite sobe. Vodiči za početnike, vodiči za napredne i tako dalje. Prije nego što se zaputimo u takvu avanturu ili čak platimo online tečaj, trebamo se zapitati da li je moguće postati borac mačem prakticirajući online treninge?

Postani moderna verzija ninje

Na Petak, 25 Siječanj 2019 20:40.

Prije mnogo stoljeća ninjutsu je rođen u svijetu u kojem je bjesnio rat. To je jedan segment koji uvelike razlikuje ninjutsu od ostalih japanskih vještina poput aikida ili karatea koju su osnovani u vrijeme mira. Zbog “odrastanja“ u nasilnom ratnom svijetu, tehnike ninjutsua bile su usmjerene borbene metode koje su se mogle primjenjivati na bojnom polju, iza neprijateljskih linija ili protiv više napadača. Obuka i treninzi su počeli obuhvaćati i načela psihološke samoobrana koja je omogućavala polaznicima da otklone strah iz svojih života.

Iste prilagođene principe danas koriste vojske diljem svijeta možda ne znajući od kuda izvorno potječu. Moderni vojnik danas susreće se skoro pa istim nevoljama kao i ninja ratnik prije 500 godina – i ninja učenja jednako su vrijedna u 21. stoljeću kao što su nekad bila.

Vježbajte bokkenom

Na Petak, 08 Travanj 2016 20:55.

Kupili ste katanu, čestitam.

Ne bih sada želio nametati mišljenje, ali sigurno se nećete zadovoljit da samo krasi sobu. Željeti ćete koji puta zamahnuti, vježbati udarce i otkriti neke tajne u borbi katanom.

Štoviše, možda će vam se javiti želja da pronađete učitelja i upišete se na kendo, aikido, ninjutsu ili neku drugo borilačku gdje ćete imati priliku vježbati katanom. Ako ništa drugo da barem pronađete partnera (prijatelja, ženu, muža, brata…) za učenje mačevanja preko interneta.

U tom slučaju katanu slobodno ostavite da krasi sobu na stalku ili zidu. Nikako nije preporučljivo njome mahati po sobi. Najmanji dodir sa namještajem napraviti će štetu. Ljudske ozljede neću niti spominjati. Mahati katanom u blizini drugih ljudi ne pokušavajte, bez obzira na iskustvo.

Rješenje – kupite bokken.

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.