Ukratko o dizajnu mačeva

Na 14 Listopad 2018.

Što mislite zašto pravi povijesni mačevi imaju jednostavni obliku u usporedbi s fantasy mačevima i onima iz video igara?

Odgovor se može naći u tri segmenta;

U fantasy žanru često inspiracija su im bili nepraktični mačevi, veličinom i dizajnom koji su se možda koristili u neke druge svrhe koje nisu bile borbene.

Oružja u stvarnom životu moraju biti u skladu s fizikalnim zakonima, što bi značilo da su jednostavniji oblici praktičniji i lakši za rukovanje.

Mačevi u fantasy filmovima i video igrama ne moraju se pridržavati gore navedenih prirodnih zakona niti zakona koji bi vrijedili u njihovim fikcijskim svijetlima.

Većina mačeva koje vidimo u fantasy žanru, pogotovo u video igrama nisu funkcionalni iako su dizajnom ludo atraktivni. Upravo taj dizajn bi ih činio beskorisnim u pravoj borbi, čak i da su napravljeni od najkvalitetnijeg čelika. Neobično zakrivljeni, pretjerano dugački ili pak s nasumično dodanim šiljcima na oštrici i drugim specijalnim efektima ne čini ih učinkovitim i ubojitima. Zapravo oni su manje djelotvorni, lakše se lome i opasniju su jedino po onoga tko njime barata, a ne za protivnika.

To je primjerice ovaj mač;

fantasy sword

Izdvojimo slijedeće, rimski legionari opremljeni gladiusima trebala su jeftin i učinkovito oružje za masovnu proizvodnju. Ako imate mač složenog oblika s ukrasima, proizvodnja je skuplja i dulja. Znači, ne možete opskrbiti dovoljan broj vojnika oružjem u određenom vremenu.

Da imate mač od zlata i dragulja ne bi ga sigurno željeli koristiti u bitki, takvi mačevi bili su korišteni u svečane svrhe.

Većina mačeva u proteklih 4500 tisuća godina do industrijske revolucije bili su upotpunosti ručno izrađeni, a to je u ovo vrijeme bio skup i dugotrajan proces. Koristeći samo ručne alate i ugljen za zagrijavanje bilo je potrebno oko dva tjedna za izradu jednostavnih mačeva od čelika. Kvalitetniji mačevi izrađivali su se od više komada čelika koji su se kovali u jednu cjelinu. To je trajalo još nekoliko tjedana. Zatim tu je još bilo izvlačenje i oblikovanje oštrice – koje je također moglo potrajati dugo. Za postizanje žljebova na oštrici bila je potrebna još dodatna obrada i brušenje. Sve to je trajalo 4 do 6 tjedana – a zatim bi oštrica bila spremna za toplinsku obradu. Da stvar bude gora, toplinski tretman može poći po zlu i oštrica ispucati.

Toplinska obrada je trajala jedan do dva dana, a onda slijedi poliranje i izrada futrole i drugog pribora. Sav taj process može ukupno trajati do šest mjeseci. Zamislite sada da trebate opremiti vojsku od 5000 vojnika i za toj posao imate tri mjeseca. Jednostavno trebate svaki dio pojednostavniti koliko se može, uz maksimalni trud 50 do 100 vještih kovača i njihovih pomagača.

U bitki koja slijedi većina tih mačeva će biti uništena. Vrlo teško da se uništeni mač može popraviti osim onih s malim oštećenjima i u tim malim popravcima dalje uništavamo originalni oblik mača i mijenjamo mu geometriju. Možda je bolje napraviti novi mač.

Naravno, s kompliciranijim oblicima oštrica mnogo je više posla nego s onima jednostavnijih oblika.

Na slice dole su primjerci engleskih mačeva koje je katalogizirao Ewart Oakeshott:

Ewart Oakeshott swords

Bez sumnje i danas izazovno za proizvesti.

Zanimljive oštrice su Moro Kriss s otoka Jave u Indoneziji. Valovite su i vrlo zahtjevne za izradu. Toliko su neobične da bi sve vrlo kako mogle staviti u grupu sa “fantasy” mačevima. Oštrice su kraće u usporedbi s europskim mačevima. Mnogi bi ih nazvali bodeži – ali ipak se smatraju mačevima.

moro kriss

Mačevi Perzije, Indije, Mughal carstva bili su bogato ukrašeni i imali su specifične oblike. Potpuna razlika od europskih mačeva.

 indian swords

Za fantasy mačeve ne vrijedi pravilo oblika i poteškoće u proizvodnji. U svijetu fantazije nama ograničenja, zakoni fizike ne vrijede i uz pomoći magičnih elemenata sve je moguće, pa i mačevi najluđih oblika i dimenzija su smrtonosni za neprijatelje. Ipak, takvi mačevi nisu postojali sve do ovog stoljeća.

final fantasy sword

Kada govorimo o oblicima oštrica, moramo spomenuti glave polearmova koje su prepoznatljive po kukama koje su služile u borbi protiv konjice i rušenje konjanika s konja. Pojedini primjerci kao na slici dole su uistinu složenih oblika i sigurno zahtjevni za kovanje.

polearms

Zaključno možemo reći da svaki oblik mača kroz povijest imao je razlog zašto je baš takvog oblika s obzirom na svoju rezačku, probadajući ili neku drugu funkciju. Njegov oblik govorio je o načinu kako se tada ratovalo, za što je bio namijenjen i kako se koristio.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.