Koplje protiv mača u dvoboju

Na 06 Rujan 2018.

Kome bi dali prednost u dvoboju, ratniku naoružanim kopljem ili mačem. Vjerujem da bi mnogi na prvu uzeli mač, ali u kontekstu dvoboja jedan na jedan ne mogu se sjetiti važne prednosti mača nad kopljem. Čak i ako se dvoboj odvija u zatvorenom prostoru – dajem prednost koplju. Kad kažemo koplje ne mislim na bacačko koplje već na oružje koje se na engleskom naziva “spear”.

Počevši od samog dosega koje je apsolutno presudno, koplje bolje prodire kroz svaku vrstu oklopa. S kopljem ste sigurnije s i bez oklopa, te ima prednost ako ste na konju i ako se borite protiv konjanika. S kopljem brže napadate i držite sigurnu distancu.

To ne znači da su koplja strogo bolja oružja od mačeva. Općenito mačevi su bolja sjekuča oružja, čak i u usporedbi s kopljima koja imaju oštru glavu. Ali jednostavno, u borbi jedan na jedan sjekuča prednost mača nije dovoljna da bi pobijedila prednosti koje ima koplje.

talhoffer longsword vs spear

Uz naporan rad, vježbanje i sinergiju s drugom borbenom opremom, može se izgraditi vrlo uspješna pješačka borbena doktrina. Rimljani su to činili. Ali samo mač protiv samog koplja. Ja dajem prednost koplju.

Mačevaoci nemaju mnogo izbora u borbi protiv kopljanika, u stvari jedino što može napraviti je udarcem odbiti koplje u stranu i brzo jurnuti naprijed kako bi smanjio distancu i dobio priliku za napad. Sve povijesne tehnike u dvoboju mača protiv koplja se svode na to.

A ovo će se dogoditi kada mačevaoc pokuša taj napad.

Kopljanik radi korak nazad i ubada. Ne postoji zakon borbe koji obvezuje kopljanika da mora ostati na mjestu. Koplje je mnogo brže nego što na prvu izgleda i vrlo brzo se može vratiti u položaj za napad.

ancient greek warriors fighting spear against sword combat achilles hector 75559785

Jedini način da mačevaoc pobjedi je da se dovoljno približi kopljaniku, ali to nije nimalo jednostavno. Na videu dole možete pogledati kako bi to izgledalo. Naravno, nije uvijek pravilo da kopljanik pobjeđuje, u formalnim dvobojima iskustvo i dobro poznavanje vlastitih i protivnikovih prednosti i mana daje veliku prednost. Tu je uvijek prisutna razina vještine koja često odlučuje pobjednika.

Možda tako ne izgleda, ali koplje je vrlo svestrano oružje koje vrlo lako može prilagođavati distance, a stražnji dio koplja može biti vrlo opasan di tog oružja. Neka povijesna koplja imali su šiljasti vrh i na stražnjem dijelu. Zatim, mnoga su koplja dizajnirana ne samo da mogu probadati već i za rezanje. Sve te potencijalne opasnosti koplja nisu jednostavne mačevaocu za svladati.

Argument mačevaoca da može presjeći drvenu dršku koplja nije baš ostvariv, jer su drške za koplja izrađivane od tvrdih drva za koje je potrebno više udaraca da se slome - ako bi koplje stajalo mirno, a to nije moguće u borbenom scenariju. Pojedina koplja su bila ojačana željezom i nije bilo šanse da se mač probije kroz njega.

Princ Oberyn s kopljem

U Igri prijestolja princ Oberyn Martel je kopljem pobijedio (ok, ali na kraju glupo skončao) gorostasa Sir Gregora Clegana kopljem. Da je odabrao mač za dvoboj, šanse za pobjedu bile bi mu manje od minimalnih. Tu se također moglo jasno vidjeti prednosti koplja i distance koje može pružiti.

Jedina stvar u kojoj su mačevi bolji od koplja je nošenje. Mnogo lakše možete nositi meča od koplja, također lakše ćete nositi dva mača od dva koplja ili mač i štiti od štita i koplja. To je sigurno jedan razlog zašto su mačevi popularni kao pričuvna oružja, ali i u “civilnoj” pop kulturi.

Kroz povijest nije bilo neobično u mirnim razdobljima vidjeti ratnika ili civila s mačem, ali s kopljem je već predstavljao prijetnju. Razlog je očit jer u slučaju da želi započeti borbu s kopljem može napraviti mnogo više štete nego s mačem. Slično je danas s pištoljem kojeg možemo smatrati kao civilno oružje ili oružje za samoobranu, ali ako posjedujete jurišnu pušku i s njom se pojavite u javnosti – to će stvoriti potpuno drugu sliku.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.