Red Sonja galerija

Na 08 Veljača 2017.

Red Sonja je moj omiljeni lik iz “mladih dana”. Uistinu me fascinirala ta nepobjediva žena ratnica. Moram priznati ta me poput tipičnog dječaka u sazrijevanju najprije privukla svojom pojavom u žičanom bikiniju koji je više otkrivao nego skrivao. S vremenom otkrivena je i njezina unutarnja ljepota koja je u kombinaciji sa seksepilom i mačem u ruci dala meni omiljenog junaka.

Njezina priča danas zvuči kao klasični primjer fantasy klišeja, ali u vrijeme kada je Red Sonja nastala to je bilo prilično originalna pozadina. Znači, ako danas na filmu ili stripu naiđete na ženu s mačem koja traži osvetu, sjetite se da je to ostavština Crvene Sonje.

Prisjetimo se njezine priče.

Porijeklo:

Sonja je živjela s obitelji u stepama zapadne Hyrkanie. Kad je navršila 17. godina grupa okrutnih plaćenika ubila je njezinog oca Ivora, majku i dva mlađa brata. Spalili su joj kuću i sve posjede. Sonja je preživjela, ali ju je vođa plaćenika silovao. Kao odgovor na vapaj za osvetom crvena božica Scathach podarila joj je nevjerojatnu vještinu u rukovanju s mačem, ali i s drugim oružjem, pod uvjetom da nikada ne spava s muškarcem koji je ne pobjedi u ravnopravnoj borbi. (Do sada se to nije dogodilo i Red Sonja je i dalje neporažena. Čak je niti slavni Conan nije uspio pobijediti.)

Know also, O Prince, that in those selfsame days that Conan the Cimmerian did stalk the Hyborian kingdoms, one of the few swords worthy to cross with his was that of Red Sonja, warrior woman out of majestic Hyrkania. Forced to flee her homeland because she spurned the advances of a king and slew him instead, she rode west across the Turanian Steppes and into the shadowed mists of legendry

Oslanjajuće se na svoju ženstvenost Sonja postaje lutajući pustolov i s vremenom njezina slava postaje sve veća. Postaje poznata kao Crvena Sonja zbog svoje plameno crvene kose, vatrene osobnosti i zastrašujuće sposobnosti da ostavlja mrtve neprijatelje gdje god pošla. Dobiva nadimak “She Devil with the sword”

Stvaranje:

Iako je strip verziju stvorio pisac Roy Thomas i umjetnik Barry Windsor – Smith, izvorna inspiracija za Red Sonju stvorena je 1934. godine od strane slavnog Roberta E. Howard, tvorca legendarnog Conana i Hyborean age-a. Howard je liku dao ime Red Sonya of Rogatino i prvi puta se pojavila u kratkoj priči “The Shadow of the vulture”. Priča je kasnije adaptirana u prvi Marvelov strip o Red Sonji. Međutim, Howard je Red Sonyu smjestio u renesansno doba, te je bila naoružana sabljom i kuburom, ne u brutalnu i divlju Hyboriu.

redsonya of rogatino james

U 1970-tim godinama nakon što je Conan barbarin postao hit serijal za Marvel Comics, razmatralo se za uvođenjem drugih Howardowih junaka u serijal, između ostalih i Red Sonyu. Kako bi promijenili njezin izvorni lik i prilagodili je Conanovom svijetu, pisac Roy Thomas promijenio je njezino ime iz Sonya u više egzotično “Sonja” i učinio je barbarkom iz Hyrkanie. Crvena Sonja postaje hit među čitateljima i raste iz pratećeg lika u Conanu do glavnog junaka u vlastitom serijalu. Uskoro postaje i ono što se danas naziva klišejom u fantasy žanru, neustrašiva, ali i izrazito lijepa žena ratnik odjevena u bikini oklop.

Veza Conan – Red Sonja:

Stekavši popularnost, Red Sonja se nastavila pojavljivati u mjesečnim izdanjima Conana kao gošća. Iako su bili prikazani kao saveznici, njihov odnos je uglavnom bio slab, obzirom da njihove snažne i neovisne karaktere i uz činjenicu da su oboje bili plaćenici često u lovu na istu nagradu. Povremeno bi došlo i okršaja, ali na kraju bi ipak udružili snage protiv zajedničkog neprijatelja.

Na filmu, na žalost nije doživjela zapaženije izdanje, možda ono iz 1985. godine s Brigitte Nielsen, te se iskreno nadam novoj visoko budžetnoj verziji. Srećom, Red Sonja i dalje inspirira brojne umjetnike čije radove možete vidjeti u ovome postu.

Red Sonja wickdpleasures

Izvor slike: http://wickdpleasures.tumblr.com/post/91569998878

qeen sonja 24 by lucioparrillo

Izvor slike: http://lucioparrillo.deviantart.com/art/Qeen-Sonja-24-267586945

red sonja cover sample by rodgallery

Izvor slike: http://rodgallery.deviantart.com/art/Red-Sonja-Cover-Sample-73247683

Red Sonja by Enric Torres 1

Izvor slike: http://rodgallery.deviantart.com/art/Red-Sonja-Cover-Sample-73247683

red sonja th3 by raffaelemarinetti

Izvor slike: http://lucioparrillo.deviantart.com/art/Red-Sonja-th3-349179617

qeen sonja 28 by lucioparrillo d4fbbm9

Izvor slike: http://lucioparrillo.deviantart.com/art/Qeen-Sonja-28-267587217

Red Sonja and Conan

Izvor slike: https://www.pinterest.com/pin/353110427018881816/?utm_campaign=category_rp&e_t=9019b948e3584183b9afeab39b026b20&utm_content=353110427018881816&utm_source=31&utm_term=2&utm_medium=2012

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.