Kaljenje glinom

Na 19 Ožujak 2016.

Clay tempered ili u prijevodu kaljenje glinom je još jedan karakteristika koji možete naići čitajući specifikaciju mača kojeg želite kupiti. Obradu glinom smo već spomenuli u ranijim postovima, ali budući takva obrada maču daju iznimnu kvalitetu svakako tema zaslužuje da ima svoj članak.

Toplinska obrada je ustvari cjelokupni proces, kada uzmemo komad metala užarimo ga kako bi ga oblikovali u oštricu mača kakvu želimo. To je ujedno i prvi korak, gdje se užareni mekani metal oblikuje.

Clay Tempered

Sljedeći korak je hlađenje. Užarena oštrica se može hladiti vodom ili uljem, a rezultat može biti od mekanog čelika do vrlo tvrdog čelika. Ukoliko dobijemo pretvrdu oštricu ona će ujedno biti i vrlo krhka, a bez potrebne fleksibilnosti vrlo lagano može puknuti. Odnosno, sigurno će puknuti prilikom sudara sa tvrđim predmetom. To je pitanje mučilo stare kovače u Japanu dok su kovali mačeve za bitke. Kako maču dati izrazitu moć sječenja i probijanja, a da se ne uništi na bojnom polju. Dosjetili su se da im je potrebna oštrica sa tvrdim i oštrim rubom i mekšim leđima mača.

Rješenje za kovanje takvih mačeva su pronašli u diferencijalnom stvrdnjavanju, kako se to danas zove kaljenju glinom (clay tempared). Tajna tog procesa je u tome da se glinom izoliraju oni dijelovi oštrice koji želimo da budu mekaniji. Znači, nakon što se mač zagrije do usijanja i ugasi, oni dijelovi koji su premazani glinom hlade sporije i time se dobiva manja tvrdoća i veća elastičnost. Izloženi dijelovi, u ovome slučaju sječivo mača se hladi brže, od područja koja su prekrivena glinom, i rezultat bržeg hlađenja je tvrđa oštrica. Sastav gline, koji može biti mješavina gline, pepela i soli, uz debljini premaza na oštrici i temperature vode za hlađenje su elementi koji se mogu usklađivati kako bi se dobio željeni rezultat.

Sada dolazimo do zadnjeg koraka, a to je odstranjivanje „viška“ tvrdoće metala koji su nastali tijekom procesa stvrdnjivanja. To je važno kako bi oštrica dobila određenu količinu fleksibilnosti (žilavosti) kako bi se izbjegao lom.

Znači, nakon što se glina ukloni sa oštrice, ona se ponovno zagrije, ali ne na visoku temperaturu koja se koristila u prijašnjem koraku, i ostavi da se polagano hladi. Rub oštrice i dalje će zadržavati veću tvrdoću od ostatka mača zbog procesa kojeg je prije prošao. Nakon završetka cjelokupnog procesa na oštrici mača vidljiva je crta koja razdvaja tvrđi dio od mekšega. Ta vidljiva crta razdvajanja zove se hamon.

Rezultat takvog diferencijalnog kaljenja glinom je oštrica koja ima potrebnu snagu cijelom dužinom i fleksibilnost, a to su karakteristike vrhunskog mača.

Oprez! Hamon na oštrici nije garancija da je mač diferencijalno kaljen. Hamon može biti i lažan. Prodavači na internet ističu hamon, a nigdje nema spomena da je mač prošao takvu toplinsku obradu.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.