Kako naoštriti mač u kućnoj radinosti?

Na 31 Siječanj 2016.

Već su me nekoliko puta pitali znanci što ako se katana zatupi, odnosno na koji način se može ponovno naoštriti. Dovraga i bestraga, pa zašto oštriti katanu koja je u već dobro naoštrena izrađena od dobrog ugljičnog čelika, pa što ćeš raditi s njom? Ne ideš u boj…. Na voću, povrću i pokojoj grani što ćeš sjeći u dvorištu ne bi se trebala zatupiti. No dobro, pitanje je bilo čisto informativno i dalo mi ideju za novi post.
Ako ste mišljenja da vaša katana treba oštrenje, najprije se zapitajte zašto? U današnje vrijeme mač ne treba biti turbo oštar da bi bio klasificiran kao battle ready. Ako pak imate neki drugi mač kojemu bi željeli podariti oštrinu, nadam se da će vam pomoći tekst koji slijedi.

sharpen swords

Ali oprez, ako nemate iskustva u oštrenju barem noževa, turpijanju, ručnoj obradi metala, ako nemate prikladni prostor, radije samostalno nemojte ništa poduzimati, jer možete oštetiti geometriju oštrice i trajno uništiti mač. Savjetujem, potražite pomoć u najbližoj kovačnici što će sigurno biti malo teže jer nisu baš iza svakog ugla kao kiosci Tiska. Ako se ipak odlučite uzeti stvar u svoje ruke, preporučujem da prije nego što krenete oštriti omiljeni mač kojeg ste skupo platili, da najprije vježbate na ukrasnim mačevima (aka zidne vješalice), koji nisu toliko skupi i za kojim nećete previše žaliti ako nešto pođe po zlu. A kada ćete osjećati sigurnost da znate što radite, tek onda ste spremni za igru sa skupljim mačevima.

Dakle, potrebno vam je: turpija za metal, brusni kamen, ulje, brusni papir, papir za brisanje, dva bloka drva i naravno mač! Tu još dodajte strpljenje,dobu volju, bolove u leđima, rukama i slično. I naravno prikladan prostor. Oštriti mač u dnevnoj dobi i nije baš pretjerano pametno.

tyrion

Korak broj 1. (ako je mač već dovoljno oštar, preskočite ovaj korak)

Stavite mač između na bloka drveta, oštricom okrenutom prema van. Uzmite turpiju i započnite oblikovati oštricu pod kutom od 30-tak stupnjeva. Turpijati treba potezima u jednom smjeru prema dole. Istu stvar ponovite i sa druge strane mača. Opet napominjem, ako niste nikada turpijali i bez vježbe na nekvalitetnim mačevima ne prihvaćajte se turpije.
Obratite pažnju da obje strane turpijate podjednako sve dok se ne počne pojavljivati grubi rub sječiva. Neka vas ne brine što će rub u ovoj fazi biti grub. To ćete popraviti u sljedećem koraku.

Korak broj 2.

Na redu je poliranje. U ovome koraku se oštricom prelazi preko brusnog kamena, opet od kutom od 30 stupnjeva. Na brusni kamen je potrebno prethodno nanijeti tanak film ulja. Potezi bi trebali biti spori, ujednačeni i to u smjeru naprijed nazad. Nikako ne polirajte kružnim potezima i opet obratite pažnju da svaka strana oštrice dobije istu dozu poliranja. Također, vrlo je važno da ste oštricu vukli po cijeloj dužini kako bi geometrija oštrice ostala ista.

Dobar izvor svijetla će vam sigurno pomoći u cijelom procesu i ne brinite ako se oštrica još ne nazire. Zapamtite, vi ne oštrite mač već otklanjate višak metala s ruba dok se sječivo ne pojavi.

Korak broj 3.

U ovom koraku dovršavate oštrenje mača, ali pripazite, ovdje uistinu možete gadno ozlijediti prste. Stoga, ne gledajte  utakmicu ili film dok ovo radite. Naime, na red u je brusni papir koji treba biti što kvalitetniji. Odrežite mali uzorak brusnog papira. Dovoljan će biti mali kvadratić dimenzija 2x2 cm. Blago ga navlažite i pažljivo ga povlačite duž oštrice mača od kutom od 30 stupnjeva. Najprije jednu stranu pa drugu. Može se odmah primijetiti koliko je koncentracije potrebno da se ne bi ostalo bez jagodice prsta. Budite strpljivi.

I to bi ukratko bilo ono najosnovnije.

Zapamtite, postoji i mogućnost da je mač preoštar. Preoštar mač mnogo brže će se trošiti prilikom rezanja i ima veću mogućnost da se i slomi. Omjer koliko mač treba biti oštar je vrlo važna stvar.

I još par napomena za kraj.

Nemojte niti u kojem slučaju se prihvatiti oštrenja mačeva koji su antikviteti! Uništit ćete njihovu vrijednost. To je posao za stručnjake. Osim toga, ako je nešto antikvitet, takvo treba i ostati.
Nemojte niti u kojem slučaju koristiti električne alate za brušenje. Vrlo je opasno, a trenje i temperatura koja se stvara može trajno oštetiti geometriju mača.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Newsletter

Prijava na newsletter

* obavezno polje

Molimo odaberite sve načine na koje želite primati obavijesti od Oruzarnice:

U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu klikom na vezu u podnožju naših obavijesti. Za informacije o uvjetima privatnosti posjetite našu web stranicu.

Kao platformu za marketing koristimo MailChimp. Klikom na gumb prijava, potvrđujete da će vaši podaci biti preneseni na MailChimp za obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti korisnika usluge MailChimp here.